Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3744 Stiftelsen M/S Arnafjord - Gjøre M/S Arnafjord seilingsklar

fikk på styremøtet 11. april 2018 i Stiftelsen UNI kr. til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen M/S Arnafjord er opprettet for å bevare og drifte handelsreisendebåten
M/S Arnafjord som et flytende kulturminne på Vestlandsfjordene.

M/S Arnafjord ble bygd for handelsmannen og rederen Markus Nese fra Vik i Sogn. Byggeåret var 1937. Båtbyggerne som stod for arbeidet var Olav Vedvik og Anders Vollevik. Etter at fartøyet var sjøsatt i Arnafjord ble det slept til Rubbestadnesset på Bømlo. Ved motorfabrikken Wichmann ble det satt inn en tosylindret semi-diesel på 50 hestekrefter. Denne står fortsatt om bord og skal være den eneste av sitt slag som er i drift i et fartøy. Fartøyet ble bygd som en såkalt agentbåt eller også kalt reisendebåt. Markus Nese leide fartøyet ut til handelshus i Bergen, som Berstad og Wallendahl. Forsikringselskapet Storebrand har også brukt M/S Arnafjord.

Handelsreisende, eller agenter, reiste omkring mellom handelstedene på kysten med vareprøver. M/S Arnafjord ble popuIært kalt " Agenten". I en periode gikk også
M/S Arnafjord i fiskerioppsynet på Vestlandet. I 1980 ble fartøyet solgt til Tyskland, men ble i 2005 kjøpt tilbake med tanke på bevaring og restaurering.

M/S Arnafjord er et flytende kulturminne. Bevaring og drift av fartøyet skal skje med utgangspunkt fra Vik kommune. Det lokale engasjement for fartøyet er betydelig. Riksantikvaren har vurdert båten som verneverdig og restaureringsarbeidet er utført ved Hardanger Fartøyvernsenter.

Arbeidet som nå gjenstår er å gjøre M/S Arnafjord seilingsklar.Det som i hovedsak gjenstår er innkjøp og montering av sikkerhetsutstyr, samt annen utrustning for å kunne gå turer med båten.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss