Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3353 Åmdals Verk gruver - Bergsikring ved Åmdals Verk gruver

fikk på styremøtet 30. august 2017 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Vest-Telemark Museum er konsolidert museum for de seks kommunene i regionen, og har drift og faglig ansvar for tolv museumsenheter, bl.a. Åmdals Verk Gruver. Virksomheten sysselsetter til sammen 16 årsverk og har ansvar for vel 20.000 kunst- og kulturhistoriske gjenstander, 94 antikvariske bygg, blant annet Europas eldste trebygninger fra 1167. I 2014 åpnet Kanalparken ved hovedbølet i Eidsborg. Dette førte til en stor økning i besøk, spesielt av barn og unge. Vest-Telemark Museum ble kåret til Årets Museum i 2012.

Åmdal Verk Gruver er det første stedet i Norge der tyske bergmenn, ledet av Hans Glaser, begynte gruvedrift i 1541. Denne historien strekker seg frem til driften ble nedlagt i 1945. Her er det tatt ut store mengder med kopper og sølv. Gruvedriften var, sammen med brynestein og tømmer, en av hovedgrunnene til at Telemarkskanalen ble bygget. På museet står en rekke bygninger; arbeiderboliger, driftsrelaterte bygninger samt utstillingsbygninger. Åmdal Verk Gruver har et særskilt fokus på gode opplevelser for barn og unge, og holder årlig flere arrangement som f.eks. «Rallardagene» med skuespill og andre aktiviteter.

Det er nå nødvendig med bergsikring, nytt sikrings- og kommunikasjons¬anlegg og ny lyssetting i gruvene. Tekniske installasjoner vil bli oppdatert til dagens krav, og den eldste delen av gruvene vil bli åpnet for å skape en spektakulær opplevelse av gruvehistorien. Det vil også legges til rette for at forskjellige typer arrangementer kan legges til de unike omgivelsene inne i gruven. Dette vil gjøre gruvene, med bygninger og uteområder, til en svært god arena og møteplass som formidler Åmdals Verk Gruver sin unike historie og kultur.

http://www.vtm.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss