Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3237 - Lom Bygdamuseum - Presthaugen - Restaurering av låvetaket

fikk på styremøtet 31. mars 2017 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Gudbrandsdalsmusea er et konsolidert museum med tre friluftsmuseum/bygde-samlinger; Lesja Bygdemuseum, Vågå bygdemuseum og Lom Bygdamuseum. I tillegg til en krigsminnesamling, Norddalsarkivet, Folkemusikkarkiv, to stavkirker med besøkssenter, Pilegrimssenter og regionale tjenester med bygningsvernrådgivning og arkeolog.

I 1924 solgte Olav Aukrust en del av sin store samling av forskjellige bruksgjenstander fra den gamle bondekulturen til det som etter hvert ble starten på Lom Bygdamuseum. På 1930-tallet kom tanken om å få på plass en Lomsgard. Det første huset som kom på plass i det ubebodde, men sentrale området på Presthaugen, var Glømsdalsstugu fra Bøverdalen. Flere av husene på garden ble satt opp på 1940-tallet, mens de resterende ble satt opp på 1960-tallet. Låven i Presthaugen er bygd tidlig på 1800-tallet og kommer fra Perstugu i Vågå. Den ble satt opp på tunet i 1964. Lomsgarden er en typisk gård i Lom og i distriktet, med inntun og uttun. Husmannplassen og setra ble satt opp på 1970- og 1980-tallet, og alle husene på tuna er flyttet fra ulike plasser i Lom og nabobygdene.

Det er viktig å skape et levende museum og Lom bygdamuseum, med Presthaugen som friluftsområde, er et sted der folk trives og ønsker å komme tilbake til.
Låven står godt, men taket må repareres. Dette er typisk for torvtak. Jorda på taket siger og etter hvert blir det for dårlig drenering med påfølgende råteskader.

http:\www.gudbrandsdalsmusea.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss