Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3050 SHE Holding - Fiskeværet Å i Lofoten - Brannsikring av tett trehusbebyggelse

fikk på styremøtet 7. desember 2016 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Bygningsmiljøet i fiskeværet Å i Lofoten er fra slutten av 1700-tallet og tidlig 1900-tallet. Miljøet er spesielt variert og representerer et komplett fiskevær med væreiergård, flere hovedhus, stabbur, uthus, bakeri, butikk, hermetikkfabrikk, salteri, trandamperi, rorbuer, brygger, husmannsplass og bedehus. Miljøet er ikke et levende fiskevær, men drives som museum og turistanlegg. Å fiskevær og Norsk Fiskeværsmuseum har stor opplevelsesverdi og er et verdifullt kulturmiljø. Fiskeværet Å i Lofoten er et av de mest komplette fiskevær i Lofoten.

Ellingsen har donert 8 av de mest historiske husene med tomter samt tinglyst bruksrett til ytterligere seks hus til stiftelsen, som drives som et levende museum for å gi publikum innsikt i liv og virke i et fiskevær.
Å fiskevær omfatter også to bygninger som i 1969 ble fredet; «Øvergården» og «Gammelgården». Området rundt de vedtaksfredete bygningene er også regulert til spesialområde med formål bevaring.

Væreierboligen, som er privat eiet, ble bygget i 1864 og påbygd i lengde og høyde i 1896. En del eksteriør og mye interiør fremstår helt autentisk. Moskenes kommune og andre offentlige organer benytter jevnlig gården til representasjon og det er familiens ønske at Væreiergården i økende grad kan benyttes til kultur- og formidlingsformål.

Å er oppført på Riksantikvarens liste over verneverdige tette trehusmiljøer.

http://www.museumnord.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss