Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3003 Miljøvernprisen 2016 - Forbundet Kysten

ble i styremøte 20. oktober 2016 tildelt Forbundet Kysten med kr. 400.000. Prisen ble overrakt Asgeir Svendsen og Tuva Løkse fra Forbundet Kysten i forbindelse med Stiftelsen UNIs styremøte i desember

Karen Reinholdtsen, styremedlem i Stiftelsen UNI, begrunnet tildelingen med blant annet følgende:

Forbundet Kysten tar vare på kystens kulturarv, og er en frivillig kulturvernorganisasjon med 10 500 medlemmer fordelt på 125 lokale kystlag. Under mottoet «Vern gjennom bruk» jobber forbundet for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til kysten. Alt gjøres på dugnad i hyggelige og sosiale fellesskap, og Forbundet Kysten er en demokratisk og livssynsnøytral organisasjon for alle med en interesse for levende kystkultur. Organisasjonen utgir tidsskriftet KYSTEN – Norges eneste fagtidsskrift for kystkultur og maritim historie. Landsstyret har representanter for kystlag i alle landsdeler. Seks ansatte jobber med å tilrettelegge for kystlagenes arbeid, skape faglige og sosiale møteplasser, påvirke politiske prioriteringer og øke bevisstheten om vår rike kystkultur. Det arbeides internasjonalt med organisasjoner i flere land.

Forbundet Kysten er akkreditert NGO (non-governmental organisation) for UNESCO. Det vil si at Forbundet har en rådgivende rolle for UNESCO på feltene kystkultur, fartøyvern og maritimt kulturminnevern.

Kystlagene tar vare på 415 båter og fartøyer i alle størrelser. I fellesskap setter de i stand og vedlikeholder små åpne ro- og seilbåter, tresnekker, store fiskefartøyer, jekter, skuter, ferger og skøyter av alle slag. Båtene brukes av kystlagene til aktivt og sosialt kystfriluftsliv, men også til formidling av kystkultur og historie. Forbundet Kysten skaper sosiale møteplasser for alle som elsker gamle båter.

Kystlagene tar også vare på bygninger. Dette kan være naust og sjøhus, fyrstasjoner og handelssteder i alle størrelser, med mange generasjoners kysthistorie i veggene. Felles for bygningene er at de ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål, og nå har fått nytt liv og en tryggere fremtid ved at de fylles med ny bruk og aktivitet. I kystlagene holdes kystens håndverkstradisjoner i hevd og dette læres videre i sosiale arbeidsfellesskap. Kunnskapsoverføringen skjer gjennom praktiske prosjekter hvor de mindre erfarne i dugnadsgjengen læres opp mens de jobber med kystlagets båter og bygninger. Det jobbes under mottoet «Vern gjennom bruk!». Båtene er historiske kulturminner som brukes aktivt, og man lærer hvordan de skal håndteres og vedlikeholdes.

Forbundet Kysten jobber også målrettet med å gi barn og ungdom gode opplevelser ved og på sjøen, og kjennskap og tilhørighet til sin lokale kystkultur. Gjennom Kystled ønsker Forbundet Kysten å gjøre kystfriluftslivet tilgjengelig for alle, og et vidt spekter av bygninger med tilhørende småbåter leies ut til en rimelig penge.

Kystlagene avgjør selv hva de ønsker å fokusere på, og alle tar de utgangspunkt i sin lokale kystkultur- og historie. Man er opptatt av å sidestille den immaterielle kulturarven med de håndfaste kultur-minnene, og i kystlagene holdes et bredt spekter av kulturarv i live.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss