Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2988 Haugesund Turistforening - Bytunet - Restaurering av vestveggen

fikk på styremøtet 20. oktober 2016 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Haugesund Turistforening (HT) er en medlemsbasert dugnadsorganisasjon med over 6.300 medlemmer fra hele Haugalandet. HT er en friluftsorganisasjon tilsluttet Den Norske Turistforening. De bygger og vedlikeholder hytter og stier i fjellet og i nærområdene og arrangerer turer for alle aldersgrupper.

HT kjøpte huset på Bytunet av Haugesund kommune i 2004. Huset ble pusset opp og har vært under kontinuerlig oppussing siden. Huset blir blant folk kalt Bytunet eller gamle politikammeret. Bytunet er tegnet av arkitekt Fredrik von der Lippe (1833 - 1901) og er oppført i sveitserstil. Bytunet ble bygget i 1858 - 1860 for å bli den nye allmueskolen I Haugesund. Deler av tømmeret og muligens også hoveddøren er mye eldre. Det kommer fra gamle Skåre kirke som ble bygget i 1626 og revet i 1858. Deler av tømmeret i bygningen nærmer seg 400 år.

Bygningen danner vestveggen i Bytunet som er en av byens mest sentrale byrom.
Opp gjennom årene har Bytunet blitt brukt til forskjellige formål. Det ble bygget som skole, det har vært Haugesunds rådhus og i mange år var det byens politikammer.
Bytunet har høy vernestatus. Bygningen er SEFRAK-registrert og blir beskrevet som en av byens viktigste eldre bygninger.

http://www.haugesund.dnt.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss