Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2986 Sunnhordland museum - Nerheimstunet - Brannsikring

fikk på styremøtet 20. oktober 2016 i Stiftelsen UNI kr. 140.000 til ovennevnte prosjekt

Sunnhordland museum er eier av 6 historiske bygdetun. Blant disse er Nerheimstunet. Tunet er blant de mest verdifulle kulturminnene i regionen. Museet vil gjøre det det kan for at ikke disse uerstattelige kulturminnene skal gå tapt.

Nerheimstunet er en del av Sunnhordland Museum. Tunet ligger i Ølen, og er et av opprinnelig to gardstun som stod på bruket Nerheim Store.
Nerheim betyr hjemmet til Njord, sjøguden og fruktbarhetsguden i den Norrøne troen. Stedet ble også kalt Njardheim i eldre tider. I førkristen tid stod det et gudehov her. Bygdetinget har også trolig holdt til her. Fra 1326 til omlag 1860 er Nerheim nevnt som kirkested, men i 1874 ble det bygd en kirke på en ny tomt ved sjøen. Kirkegården ble liggende på Nerheim, og det gamle våpenhuset ble lenge stående som redskapshus. Gardstunet på det ene bruket på Store Nerheim tror man ble reist i ca. 1660 og det har alltid vært selveiende.

http://www.sunnhordland.museum.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss