Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2979 SHE Holding - Væreiergården på Å - Ferdigstilling av hovedtak med tilbygg

fikk på styremøtet 20. oktober 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Bygningsmiljøet på Å fra slutten av 1700-tallet og tidlig 1900-tallet er spesielt variert og representerer et komplett fiskevær med væreiergård, flere hovedhus, med stabbur, uthus, bakeri, butikk, hermetikkfabrikk, salteri, trandamperi, rorbuer, brygger, husmannsplass og bedehus. Miljøet er ikke et levende fiskevær, men drives som museum og turistanlegg. Å fiskevær og Norsk Fiskeværsmuseum har stor opplevelsesverdi og er et verdifullt kulturmiljø. Å fiskevær omfatter to fredete bygninger - «Øvergården» og «Gammelgården». Området rundt disse er regulert til spesialområde med formål bevaring. Fiskeværet Å i Lofoten er et av de mest komplette fiskeværene i Lofoten. Sigurd Ellingsen har sammen med Moskenes historielag og kommunen etablert stiftelsen Norsk Fiskeværsmuseum.

Væreierboligen ble bygget i 1864 i empirestil med sveitserdekor.
I tillegg til familien Ellingsen har gården tidligere huset en stor tjenerstab. Gården har også lange tradisjoner som tinghus, gjestgiveri og representasjonsbolig.
Huset er i privat eie og har i dag status som verneverdig. En tilstandsvurdering av Væreiergården fra 2010 konkluderte med at huset har høy antikvarisk verdi. I 2014 ble taket sikret mot vannskader. Noe skifer ble tatt av, ny tro lagt og vindskier og pynt ble produsert etter kopi av gammel vindski og erstattet. En del eksteriør og mye interiør fremstår helt autentisk. Gården benyttes jevnlig til representasjon ved ulike anledninger.

Det er nå ønskelig å ferdigstille resten av hovedtaket med tilbygg.

http://www.romsdalsmuseet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss