Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2966 Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet - Nytt fremdriftsanlegg

fikk på styremøtet 20. oktober 2016 i Stiftelsen UNI kr. 1.000.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet ble etablert i 1981, med offentlig status fra 1983.
Fullriggeren Sørlandet er ett av Norges tre store seilskip, bygget i 1927 som skoleskip for vordende sjøfolk. Designen skal ha vært fra 1880-tallet og da uten maskinrom. Fremdrifts-maskineri ble først satt inn i slutten av 1950-årene.

Hovedmotoren er fra 1978 og dagens hjelpemotorer ble satt inn i 1987 og 1995.
Etter mange år med forsiktig vedlikehold ble man nødt til å gå hardt til verks for å opprettholde stålstrukturen. Under de to siste store dokkingene ble bl.a. akterskip, deler av forskip, hele banjeren, bysse, pantry etc. fullstendig demontert ned til bart stål, og så bygget møysommelig opp igjen.

Nå står maskineriet for tur. Maskinrommet har stadig fått nye komponenter. Dette har medført at maskinrommet har blitt rotete og driftsmessig tungvint.

Deler av hovedtavlen er eldre enn hovedmotoren og svært tilårskommen, og mange av kablene er gamle. Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet søker med dette om støtte til prosjektet: «Miljøvennlig Fremdrifts - Propulsjons anlegg». Prosjektet er delt i to: Søknaden her gjelder del 1: fra forprosjekt fram til gjennomføringsfasen. Del 2 vil således være gjennomføringsfasen. Grunnen til det 2-delte prosjektet er dels et nybrottsarbeid og at man derfor må vurdere måloppnåelse på både fartøyvern og miljøvern før man beslutter gjennomføring. Erfaringer viser at forundersøkelser er viktig for denne type arbeid på «Sørlandet».
Prosjektet gjelder full renovasjon av maskinrommet inkl. erstatning av dagens motorer med nytt diesel hybrid elektrisk fremdriftsanlegg og er nødvendig for fortsatt vern av fartøyet. Gjennom prosjektet ønsker man å sikre anlegg som gir minst mulig utslipp.

http://www.sorlandet.org

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss