Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2923 Ingeborg Refling Hagen kulturhus - Fredheim

fikk på styremøtet 31. august 2016 i Stiftelsen UNI kr. 100.00 til restaurering av Fredheim

Ingeborg Refling Hagen ble født i 1895 på Tangen, Stange kommune, Hedmark. Hun var i mellomkrigstiden en av landets mest kjente og produktive forfattere. Hun slo for alvor gjennom med diktsamlingen «Jeg vil hem att», som ble 1930-årenes mest solgte. Hun har i alt utgitt mer enn 50 bøker, både romaner, noveller, dikt og skuespill. Stortinget tildelte henne Statens kunstnerlønn i 1936. Hun bodde i Oslo fra 1920, men kom tilbake til Tangen mot slutten av krigen og slo seg ned i sitt barndomshjem Fredheim.

Foreningen ønsker å restaurere eiendommen og å få til kulturelle aktiviteter og åpne dørene for offentligheten igjen. Huset er en bygning i sveitserstil fra 1895. Arven etter Ingeborg er en nasjonal skattekiste som må tas vare på og videreformidles til omverdenen.

Ingeborg Refling Hagen var ikke bare dikter og kunstner, men også kulturformidler. Hun ville gi alle del i verdier hun hadde fått i barndommen og tilegnet seg gjennom livet. Derfor åpnet hun huset sitt slik at barn, ungdom og voksne kunne komme og fordype seg i litteratur under kortere eller lengre opphold. Hun så sitt virke som en tjeneste for landet. Frihetskampen under krigen, som nesten kostet henne livet, var en naturlig følge av dette. Fredheim har i perioder etter hennes død (1989) vært ubebodd og har lidd under det. Huset trenger umiddelbart nødvendige reparasjoner.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss