Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2922 Karl Erik Kristmoen - Solberg Nedre

fikk på styremøtet 31. august 2016 i Stiftelsen UNI kr. 75.000 til restaurering av våningshuset på Solberg Nedre

Gården Solberg Nedre ligger i Skogbygda i Løten og har historie tilbake til 1500-tallet, men med bosetting i området helt fra 800-tallet. I området har det også vært flere skogfinske bosetninger.

Solberg Nedre består av våningshus, stabbur, vedskåle, stor låve, hønsehus samt en utedo. Alle har behov for omfattende tiltak. Våningshusets taktekking er i dårlig stand, men uten lekkasjer.

Våningshuset er i to og en halv etasje. Bygningen er antatt oppført i 1824, men deler kan være eldre. Loft og tak er bygget om mot slutten av 1800-tallet.Taksperrernes utforming og takutstikkets dybde bidrar til å tidfeste bygningen og er typiske for sveitserstilens arkitektur.
Taket er tekket med sementtakstein med et underliggende stikketak som begynner å bli dårlig. Grunnmuren mot nord er i bevegelse med betydelige sprekkdannelser. Svilla i dette partiet bør også skiftes ut.
Tiltakene er foreslått ut fra et antikvarisk ståsted, som innebærer at bare råteskadde materialer blir skiftet ut og at mye får den samme utførelsen som de gamle har hatt. Gjenbruk er et nøkkelord, og vil medvirke til at bygningen bevares og de kulturhistoriske verdiene sikres.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss