Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2905 Tord Sanholt og Linda Skarpås - Restaurering av skifertaket på Tårnhuset i Fredrikstad

fikk på styremøte 6.juni 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av skifertaket på tårnhuset i Fredrikstad

Tårnhuseet i Glemmengata 38 i Fredrikstad har høy verneverdi som enkeltobjekt. Huset ble ferdigstilt i 1905. Det er en panelt hjørnegård over to etasjer, med arker og et markant hjørnetårn med kuppel, og skiferdekket tak.

Tårnhuset ligger markant plassert og omtales ofte som et geografisk holdepunkt i området. Tårnhuset kan muligens klassifiseres som en etterligning av samtidige historiske murgårder i enkel nyrenessanse. Skiferstein på taket er av type Valdres blå og grønn lappeskifer, klippet i dråpeform. Det finnes ingen fotodokumentasjon av huset før på 1960-tallet.

Selv om huset primært ble bygget til bolig, har det gjennom tidene også huset enkelte foretak, særlig interessant på grunn av sin nære sentrumsplassering. Huset ligger 150 meter fra den opprinnelige kommunegrensen, og var da spesielt interessant for aktører som ønsket å drive foretak for kunder i Fredrikstad, men av en eller annen grunn ikke hadde bevilgningen godkjent. Deriblant var det en tannlege som hadde praksis i kjelleren her over en lengre periode.
Tårnhuset Tannlegesenter ble etablert i 1986 og eksisterte frem til 2011.

I 1998 ble råloftet bruksendret til leilighet. Huset har i dag 3 boligetasjer og kjeller. Huset er kontinuerlig blitt renovert og vedlikeholdt med relativt kyndig hånd fra diverse beboere opp gjennom årene. Det fremstår i dag som solid konstruert og godt sikret. Det er blant annet brannsikret med skjult overrislingsanlegg gjennomgående i hele huset. Nåværende eiere kjøpte huset i 2013, og har jobbet seg gjennom huset for å sikre resten. Det elektriske anlegget er modernisert og alt av vann og avløp er oppgradert til dagens godkjente standard. Tårnhuset eies i dag av en familie på 5, pluss hund. I tillegg huser det to utleieseksjoner, samt et lite designerstudio.

Taket er originalt fra huset ble bygget i 1905, og består av skifer over hele bygget, bortsett fra tårnet. Historisk sett er skifer brukt mye som tak i Fredrikstad, der den kom med jernbanen. I nabolaget er Tårnhuset et av kun tre hus som har beholdt historisk korrekt tak.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss