Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2885 Nils Grande - Restaurering av brannmur ved Froen Gård

fikk på styremøte 6.juni 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til antikvarisk restaurering av brannmurene ved Froen gård

Froen gård er oppført på midten av 1700-tallet som en av distriktets største jordbrukseiendommer. Hovedhuset ble fredet i 1920-årene og hage og området rundt ble fredet i 2003.

I flere år har det foregått restaureringsarbeider på Froen. I den siste tiden har dette vært konsentrert rundt salen og de to tilhørende kabinettene.
Under krigen ble det gamle interiøret demontert, da det gikk rykter om at tyskerne var interessert i å konfiskere gården. Heldigvis skjedde ikke dette, men de praktfulle veggmaleriene ble beholdt gjemt under gulvet i 2. etasje til for få år siden. Disse unike landskapsbildene på lerret er fra 1700-tallet, som huset, og ligger nå til fremtidig konservering/restaurering på Akershus fylkesmuseum. Før dette kan skje er det nødvendig å fullføre restaureringen av salen og de to tilhørende kabinettene.

Brannmuren i salen, slik den fremstår i dag er hel, men har små skader som må utbedres. Etter at en fargeundersøkelse er foretatt må hele brannmuren renses og skadene utbedres med gips.

Den praktfulle jernovnen på trefot er også bevart. Den er sjeldent vakker og støpt spesielt for huset med de første eiernes initialer integrert i frontplaten. En original rokokko ovn med tilhørende utskåret trefot er temmelig unikt. Begge skal settes i stand for å brukes.

Uten tilbakeførte brannmurer med ovner og pipe, mangler dette unike interiøret et vesentlig element. Det er viktig at arbeidet utføres etter dagens forskrifter slik at ildstedene kan brukes, men det er også viktig at dette gjøres etter antikvariske prinsipper.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss