Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2868 Øyonn G. Myhren og Tomas Nilsson - Restaurering av bindingsverksfjøs i Konows gate 45

fikk på styremøte 6.juni 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av bindingsverksfjøs i Konows gate 45.

Forstaden under Ekeberg, Ekebergskrenten, ble ikke innlemmet i Christiania før byutvidelsen i 1878. Dette innebar en eksplosiv ekspansjon i området på 1800-tallet med trehus tett i tett nedover skråningen mot Lodalen. Murtvang gjaldt ikke utenfor byens grense og her, som i andre lignende områder utenfor byens restriksjoner, kunne fattige arbeidere og handelsfolk slår seg ned. De kunne bygge hus mer eller mindre som de selv ville, til og med holde husdyr. Ekebergskrenten ble et virvar av tettliggende småhus og uthus forbundet med bratte stier, trapper og smale veier.

Konows gate 45 ligger nord i dette trehusmiljøet og er en unik trehusbygård fra rundt 1860. Her er et våningshus og et uthus med stall, fjøs, vognskjul og utedo i en sammenhengende lang rekke. Uthuset er enestående i Oslo, i konstruksjon og framtoning, og er dessuten svært autentisk. Det bringer oss tilbake til tiden da byfolk alte opp sine egne «julegriser», og hester var vanlige i bygatene.

Eiendommen, både hovedhuset og uthuset, står oppført på Byantikvarens Gule liste, som også bl.a. har uttalt at Konows gate 45 er en av de best bevarte representantene for forstadsområdet Ekebergkleiva utenfor bygrensa fra 1858. Uthuset på eiendommen er av meget høy bevaringsverdi. Byantikvaren kjenner få, om ingen, tilsvarende uthusbygninger som er så lite endret i forhold til opprinnelig situasjon.

Uthuset består egentlig av to bygg som ligger vegg i vegg med en grunnflate på 55m2 og inneholder vognskjul mot sør og fjøs mot nord. Inntil fjøset i nord ligger den andre delen som rommet stall og trev.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss