Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2852 Postgården Fredrikstad Sameie - Omlegging av skifertak i Toldbodgaten 37

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til omlegging av skifertaket på Toldbodgaten 37 i Gamle Fredrikstad

Postgården het tidligere Bullgården. Den er reist slik den står i dag etter en brann i 1830, på eldre, sannsynligvis 1700-talls store, krysshvelvede kjellere. Bygningen var lenge brukt som Tollbod og fra 1915 som postkontor. I dag er det leiligheter.

Stilmessig slutter bygningen seg til den murbygde empiretradisjonen man finner en del av i Gamlebyen, i Østfoldbyene og på enkelte herregårder. Sannsynligvis er det forsvarets ingeniører som er ansvarlig for en del av disse bygningene.
Innvendig finner man gjerne igjen de samme profilene på gerikter, dører, vindusnisjer og en rik variasjon av stukkaturarbeider. Her har det eksistert en veletablert håndverkerstand som leverte stilrene og håndverksmessige førsteklasses utførte interiørelement til disse store empirebygningene.

Postgården er stilren og harmonisk og framstår som en symmetrisk bygning. Det er også verdt å legge merke til at i portrommet er det bevart urørt kuppelstens- gatebelegning av høy alder, en av de få stedene der dette er bevart i Gamlebyen.

Bygningen er godt bevart både i eksteriør og interiør.

Gamlebyen i Fredrikstad har vært omfattet av bevaringsinteresser i 100 år og er en av Norges best bevarte byer. Byen regnes også for å være den best bevarte festningsbyen befestet etter det gammelnederlandske systemet i Europa.
Som andre bygninger i Gamlebyen, er også Postgården gitt ett tydelig vern i Reguleringsplan for Festningsbyen.

På grunn av ett tak som er feil lagt har det vært store problemer med lekkasjer. Dette er også sterkt skadelig for innfestning av trebjelker i murkronen og for fasaden.

Eierne ønsker å legge om det opprinnelige skifertaket etter antikvariske prinsipper.

Postgården har høy verneverdi både i seg selv og som del av miljøet, og er godt bevart både i eksteriør og interiør.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss