Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2849 Norsk Folkemuseum - Sikring av vinduer i Bybygg

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 3.000.000 til sikring av vinduene i Bybygg

Norsk Folkemuseum ønsker sikring mot skadelige lysinntak i museets store utstillingsbygning, Bybygg. Denne ble reist i 1914 som den første og eldste av museets utstillingsbygninger og huset fram til 1994 en av Folkemuseets hovedutstillinger. Bygningen måtte stenge i 1994 da den ikke tilfredsstilte sikringskravene til gjenstander og personer. Utstillingene ble da demontert og samlingen midlertidig plassert i magasin.

Museet skal nå rehabilitere og oppgradere bygningen. Parallelt arbeides det med nye utstillinger, nytt studiemagasin og arkiv. Gjennom utstillingene og studiemagasinet vil en betydelig del av museets rikholdige gjenstandssamling igjen bli tilgjengelig for museets publikum. For å kunne åpne mest mulig av bygningen, er det en forutsetning vinduene blir sikret på en måte som både bevarer bygningens opprinnelige fasadeuttrykk og reduserer lys- og varmeinntaket til et minimum.

Norsk Folkemuseum er fredet som kulturmiljø.Fredningsvedtaket innebærer blant annet at Bybyggs fasade skal bevares, og dette gir også utfordringer i forhold til hvordan bygningens funksjon som utstillingsbygg ivaretas.

Bybygg fikk sitt arkitektoniske uttrykk inspirert av tidligere tiders bymessige bebyggelse. Bygningens fasade er oppdelt i mange og store vinduer som skal bevares. Samtlige vinduer må restaureres slik at gammelt glass og rammer bevares for ettertiden. Det er besluttet å utstyre de originale vinduene med nye varevinduer med lysfilter og screens som reflekterer sollyset. Vinduene på fasaden mot torget vil dessuten bli supplert med tette innervinduer. Vinduene mot Den engelske hagen vil ikke bli blendet, men skal utstyres med nye varevinduer med lysfilter og innvendige screens som reduserer lysinntaket til et minimum. Samlet vil disse tiltakene redusere lys- og varmeinntaket, og særlig UV-strålingen selv på solfylte dager til et akseptabelt nivå som gjør det mulig å stille ut museets klenodier.

http://www.norskfolkemuseum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss