Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2822 Jens Andreas Carlsen og Tone Andersen - Restaurering av tak på hovedhuset ved Dønnes Gård

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til restaurering av tak på hovedhuset ved Dønnes Gård.

Dønnes Gård ligger på øya Dønna i Dønna kommune i Nordland fylke, og var gjennom 700 år hovedsetet i Dønnesgodset. Gårdens lange og svært interessante historie er godt dokumentert, blant annet av historieprofessor Axel Coldevin som var født på gården. De første skriftlige kildene går tilbake til 1200-tallet. I 1917 kjøpte John Mikal Løvdahl hovedgården.

Dagens eiere overtok gården i 1992 og er fjerde generasjon av slekten Løvdahl. På gården drives melkeproduksjon, grovforproduksjon, turisme med basis i kultur og historie, samt litt skogsdrift.

I 1999 ble gården tildelt Olavsrosa av Norsk Kulturarv og i 2015 ble de tildelt Bygdeutviklingsprisen for Nordland av Innovasjon Norge.

Dønnes gård er et av de viktigere kulturminne-miljøene i Nordland. Historien går langt tilbake i tid. Selve gården ligger på en automatisk fredet gårdshaug. Den nærstående middelalderkirken og nærliggende automatisk fredete gravminner understreker at dette er et anlegg med stor tidsdybde. Tunet består av to store våningshus, uthus, brønnhus og jordkjeller. Nord for tunet ligger driftsbygningene, og i enden av den engelske hagen står et lysthus. Sør for tunet er det en smie.

Det gamle tunet som ble bygget opp på slutten av 1600-tallet, ble herjet av en storbrann i 1892. Tre store våningshus, samt uthuset, gikk tapt i brannen. Hovedhuset ble bygget nytt. Borgstua ble hentet fra Mo i Rana og flyttet til Dønnes i 1893. Bygningen ble oppsatt på Mo i 1868. Bygningene på tunet står fortsatt intakt. Bordkledning og vinduer har blitt antikvarisk vedlikeholdt, mens det nå er behov for et mer omfattende vedlikehold av takene.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss