Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2795 Cathrine Schei - Restaurering av grunnmur i Torvgaten 62, Gamlebyen i Fredrikstad

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til restaurering av grunnmur i Torvgaten 62 i Gamlebyen Fredrikstad

Eiendommen ligger sentralt plassert i Gamlebyen i Fredrikstad, og består av to boenheter. Hovedbygningen er en 1 ½ etasje panelkledt tømmerbygning i sen empire. Mye tyder på at grunnmuren er adskillig eldre, muligens fra 1672.

«Festningen i Fredrikstad står som et viktig monument over byens og landets historiske militære posisjon. Fredrikstad festning med Gamlebyen er en av de mest intakte festningsbyene i Nord-Europa. Gamlebyen i Fredrikstad er av både nasjonal og internasjonal verdi. Ved Torvgaten 62 ligger en av de sivile bygningene.

Nåværende hovedbygning ble oppført etter den store bybrannen i 1830, og er en bygning med ”høy verneverdi”. Den har alle de opprinnelige elementene bevart, og er en stilren representant for epoken. Eksisterende grunnmur er mest sannsynlig av typen kistemur, med naturstein i forskjellige størrelser. Det er nå et akutt behov for å gjøre noen tiltak, da grunnsteinene er på vei til å gli ut.»

«Torvgaten 62 er fredningsverdig med stor antikvarisk verdi, og har en positiv innflytelse på gatebildet.»

Prosjektet med å restaurere grunnmuren burde vært utført for lenge siden. Ved utglidningen på sørveggen er det et kjellervindu fra 1700-tallet. Dette er anbefalt tilbakeført til opprinnelig utseende. For å sikre best mulig resultat vil arbeidet gjennomføres i nært samarbeid med antikvariske myndigheter.
Prosjektet er teknisk krevende og fordrer høy faglig kompetanse

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss