Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2748 Magma Geopark - Sikring av Gursli gruver

fikk på styremøte 10. februar 2016 i Stiftelsen UNI kr. 74.000 øremerket sikring av Gursli gruver

I samarbeid med Lund kommune, Dalane Friluftsråd og grunneiere ønsker Magma Geopark å gjøre historien om gruvedriften ved Liland og Gursli gruver bedre kjent for lokalbefolkningen og for gjester i kommunen.

Liland og Gursli gruver ligger i en merket turløype og er et mye besøkt område. Ved Gursli er nå Stoll 4 imidlertid stengt for publikum på grunn av manglende sikring. Stoll 3 er fortsatt åpen for publikum, men her er det også nødvendig med bedre sikring.

Gursli gruver er turistmål nummer 1 i Lund kommune og det ble benyttet en del midler til å ruste opp gruven til besøksgruve for en del år siden. Nå er det et sterkt behov for å sikre gruven bedre.

I Lilandsgruven og Gursligruvene utvant man molybden i perioden 1915 til 1919. Molybden er et metallisk grunnstoff som hovedsakelig ble brukt til å styrke og hardne stål. Gruvene på Liland og Gursli leverte molybden til stålindustrien under første verdenskrig. I 1917 var 100 ansatte, og i travle perioder opp mot 160 menn. Etter krigen falt prisen på molybden raskt, og gruvene stengte i 1919. Det er fortsatt rester av flere bygninger som ble bygget under industriperioden.

Magma Geopark ble stiftet i 2009 som en non-profitt organisasjon og arbeider med bærekraftig turisme, konservering, undervisning og tilrettelegging. Magma Geopark er medlem av det verdensomspennende nettverket Global Geoparks Network av geoparker støttet av UNESCO.

http://magmageopark.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss