Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2737 Kristiansand museum - Setesdalstunet - Drenering og vei på

fikk på styremøte 10. desember 2015 i Stiftelsen UNI kr. 105.000 til drenering og vei på Setesdalstunet

Setesdalstunet regnes som den mest unike, og den eldste, delen av Kristiansand museum. Museet ble etablert som Kristianssands Folkemusæum i 1902. I tråd med nasjonsbyggingsånden og den nasjonalromantiske tankegangen var det særlig hus og gjenstander fra Setesdal som var av interesse. Det urørte, ekte norske skulle flyttes til byen slik at byens borgere kunne oppleve dette. Det som i dag heter Kristiansand museum ble flyttet til sin nåværende plassering på Kongsgård i 1950. Det var først etter at museet flyttet til Kongsgård at arbeidet med å lage Bygaden startet, og fokus også ble rettet mot lokal bykultur. Museet består av 35 antikvariske bygninger med byggeår fra 1584 til omkring 1900, hvorav flesteparten er fra 1800-tallet. Setesdalstunet består av 10 inn- og uthus fra Setesdal. Nomelandsloftet, et treetasjers loft fra 1584, regnes på grunn av sin alder og antall etasjer som det mest verdifulle på museet, og er også av høy nasjonal verdi.

Vannet står ofte med et synlig vannspeil under museets eldste bygg, og det renner tidvis også under museets årestue fra 1670. Når det er riktig vått, strekker vannspeilet seg helt over tunet og inn mot veggen til stallen og de andre uthusene.

Grunnforholdene på museumsområdet har de siste årene blitt svært dårlige. Med tiltagende nedbør blir Setesdalstunet uframkommelig med alle typer kjøretøy store deler av året. Arrangementer og andre publikumsaktiviteter har enkelte ganger blitt avlyst. Desto mer dramatisk er det faktum at tunet blir uframkommelig for utrykningsfartøyer, samt at istandsetting og ettersyn av bygningene vanskeliggjøres. Et drenert tun med en vei med fast dekke vil også gjøre snørydding mulig, noe som også er viktig for helårs vedlikehold og framkommelighet for utrykningsfartøyer ved en eventuell brann.

http://www.vestagdermuseet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss