Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2724 Margrethe Berg - Restaurering av Kvernlien Mølle og Sag

fikk på styremøte 10. desember 2015 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til restaurering av Kvernlien Mølle og Sag

Prosjektets målsetning er vern og istandsetting av 12 ulike natur- og kulturminne-verdier, hvor de ulike elementene står i nær sammenheng med hverandre:
Mølle, Vedskål, Tømmersag, Korn og frørenseri, Smie, Inntaksdam med sluseanlegg, «Flakan», Steinmur, Vannkanal, Skigard, Røstad Mølle,Røstad

Det overordnede målet er at overnevnte industrielle kulturminner skal inngå i fremtidig museumsdrift. Et komplett industrielt historisk anlegg, tilrettelagt for besøkende, via en universell utformet kultursti. Det foreligger svært god skriftlig dokumentasjon om tidligere tiders hverdagsliv med mølledrift, sagbruk, smie, slusevirksomhet, tømmerfløting og frørenseri. Om vannmangel og elvevannets betydning på 1800-tallet, og om kreativ og farefull mølledrift under tysk okkupasjon m.m.

Gjøvik historielag har vært en aktiv forvalter av den skriftlige dokumentasjonen. I tillegg har forrige eier, som tredje generasjon møller, hatt et sterkt fokus på ivaretakelse og videreformidling av historiske fakta. Søker har som mål å utvikle et økologisk drevet småbruk med vekt på biologisk mangfold og økoturisme. Aktiv museumsdrift og ivaretakelse av gårdens kulturhistoriske verdier inngår som en naturlig del av dette arbeidet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss