Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2706 Gamvik Museum - Sikring av kaia

fikk på styremøte 29. oktober 2015 i Stiftelsen UNI kr. 49.224 til sikring av kaia ved Gamvik Museum

Gamvik Museum er en avdeling i den konsoliderte enheten Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS. Samlingene består primært av representative bruksgjenstander knyttet til hovedtemaene Finnmarks kystkultur og fiskerihistorie, med vekt på perioden etter andre verdenskrig. Den særegne bygningsmassen utgjør en hovedverdi og en autentisk ramme rundt museets virksomhet.

Gamvik Museum holder til i Brodtkorbbruket i det lille fiskeværet Gamvik, og er av gjenreisningstypen, bygget i perioden 1946-56 etter den tids krav til dimensjonering og materialbruk. Bruket var i drift som fiskebruk fram til 1969. I perioden 1969-85 stod anlegget til forfall. Midt på 1980-tallet begynte prosessen med å omskape anlegget til museum. Gamvik kommune overtok eierskapet, og betydelige deler av bygningsmassen ble restaurert. Gamvik Museum flyttet fra lokaler på skolen og inn i Brodtkorbbruket i 1996-98.

Under stormvinteren 2002 gikk bl.a. egnebuer og nothjell tapt. Anlegget består i dag av to bygninger og står på Riksantikvarens liste over verneverdige tekniskindustrielle kulturminner.

Det vesentlige av anlegget står på trekai over sjø. Løpende vedlikehold av denne opphørte med driften av fiskebruket i 1969.

Det er utført et betydelig arbeid med restaurering og sikring av deler av kaia før museet flyttet inn. Det er i senere tid reist spørsmål ved kvalitetssikringen av dette arbeidet når det gjelder materialvalg og det faktum at kaipæler ikke ble festet i grunnen. Verdien av kaia vurderes som svært høy, og den er bokstavelig talt fundamental for de fleste av museets øvrige verdier.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss