Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2704 Sunnhordland Museum - Restaurering av torvtak ved Nerheimstunet

fikk på styremøte 29. oktober 2015 i Stiftelsen UNI kr. 82.900 til restaurering av torvtak ved Nerheimstunet

Sunnhordland Museum er fra 2004 et konsolidert museum, og Stord Maritime Museum ligger også inn under driften. I tillegg har de ansvaret for åtte tun og samlinger i Sunnhordland, både med tanke på innsamling, vedlikehold og formidling.

Sunnhordland Folkemuseum og historielaget ble stiftet i 1913. I begynnelsen ble samlingene oppbevart i Ådlandstua, en årestue fra ca. 1400 som stod på garden Ådland. Etterhvert ble hus fra Stolmen, Omvikedalen, Huglo og Leirvik på Stord overgitt museet, og Sunnhordlandstunet vokste frem.

Et museumsbygg ble reist i 1938 på Leirvik, og påbygget omkring 1963. Her er faste utstillinger fra førhistorisk tid, og utstillinger om jordbruk og fiske i Sunnhordland. En egen tekstilsal viser drakter og kledebunad fra ca. 1700.

Etterhvert ble eldre tun kjøpt eller gitt i gave til museet. Sæbøtunet i Etne, Nerheimstunet i Ølen, Nistovetunet i Omvikedalen og Gjerdetunet i Mauranger er slike tun. Samlet gir de et rikt bilde av gardsdrift i Sunnhordland fra 1600-tallet til tidlig på 1900-tallet.

Nerheimstunet er en del av Sunnhordland Museum og er et Vest Norsk Bygdetun fra 1859 som ligger sentralt i Ølen kommune. Opprinnelig stod det to gardstun på bruket Nerheim Store. De hadde eldhuset felles, og derfor er det større enn vanlig med inngang fra begge langsider. Tunet ellers inneholder bl.a. et bolighus, som er to sammenbygde lemstover, løe, skytje og stabbur. Bygningene på Nerheim inneholder innbo og redskap som opprinnelig er fra garden og fra bygda ellers.

I eldhuset er bl.a. en stor samling skipsbyggingsredskap fra familien Sjovatsen, som i flere generasjoner drev jaktebygging på Sandviksanden i Bjoa. Den siste som drev garden var Anna Steensdatter, den yngste av en søskenflokk på ni. Alle søsken flyttet til Amerika. Hun hadde ingen etterkommere, og dermed ble garden testamentert til Sunnhordland Museum i 1969.

Sunnhordland museum la om torvtaket i 1976. Tiden er nå inne for å reparere taket på nytt. Både torvhaldstokk, knottaplast og enkelte sutaksbord bør skiftes.

http://www.sunnhordland.museum.no/forside.aspx?id=forsida

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss