Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2657 Signe Engenes - Restaurering av Badstoga

fikk på styremøte 29. oktober 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 øremerket fjøs og løe på Kallingsheia i Åmli

Stølen Badstoga ligger ca. 500 m.o.h. Kallingsheia er navnet på heiene rundt Kallingsvannet og viddene omkring i alle retninger. Navnet Kallingsheia strekker seg både til Gjøvdalsmark og Tovdal. Kallingsheim er et nyere navn på en støl som hette Medøygard og hørte til gård nr. 42 og bruk nr. 1 frem til 1809 da gården ble delt mellom far og sønn. Badstoga er således en av fire støler som i denne delingen tilfalt søkers tippoldefar, mens hans bror fikk Medøygard. De to andre stølene, Kraune og Ødegårdsroe, er det ikke rester etter i dag. Gamle dokumenter viser at disse heiområdene også hørte til bruk nr. 1 først på 1600-talet.

På Badstoga er det i dag en liten løe, et lite fjøs og en større stølsbu. Fjøset og løa er trolig fra 1600-tallet, mens stølsbua ble restaurert og bygd noe større på 1950-talet, slik at den ikke er helt original lenger. Dette ble gjort for å redde den fra forfall og få mer plass. I dag er området i bruk som sommerbeite for sau som holder vegetasjonen nede rundt stølen. Det er nå få stølsbygninger igjen i området og det er derfor et ønske å få restaurert de gamle bygningene slik at de både kan stå der som et kulturminne fra gammel tid, og kunne brukes av folk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss