Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2594 Arne Unneland - Istandsetting av Gamleskulen på Unneland i Arna i Bergen

fikk på styremøte 25. august 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til istandsetting av Gamleskulen på Unneland

Arne Unneland er eier av et verneverdig rekketun på Unneland i Arna som ble tilflyttet etter 8 år med istandsetting høsten 2010. Eierne er sterkt opptatt av kulturvern, og er i ferd med å få til bærekraftig virksomhet i den gamle låven og fjøsen i rekketunet.

De har startet Ottogarden Brukt & Antikk i den gamle autentiske fjøsen fra 1907. Låven benyttes i noen grad til utleie for lag og organisasjoner og til lettere servering når butikken har åpent i helgene. I tillegg driver de med bringebærdyrking og vedproduksjon og har spelsau for å pleie kulturlandskapet.

Det gamle skulehuset ligger 40 m fra Tunet, og det er tenkt at det på sikt kan inngå i drift og bruk av rekketunet. Først og fremst er det nå viktig å stoppe forfallet og å få gjort noe med de utvendige fasadene. Det eldste skolehuset på Unneland ble bygget i årene 1877/78. Det tjente som skole for grenden fram til 1940, da det nye og moderne skolehuset på Unneland ble tatt i bruk. Under krigen tjente det som skomakerverksted for en tysk forlegning som ble etablert på Unneland 1940/41.

Etter 2. verdenskrig har skolehuset tjent som forsamlingshus, møteplass for bygden og til idrettsaktiviteter. Siste formelle eier av huset var Unneland Grendalag. Det har ikke vært aktivitet i huset de siste ca. 10 år, og skolehuset er nå i en svært dårlig forfatning. For å sikre et ytterligere forfall av skolehuset vil det utvendige, på en mest mulig antikvarisk måte, bli istandsatt til glede for hele grenden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss