Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2530 Finn og Bjarne Øvredal - Restaurering av Botnahytta

fikk på styremøte 3. juni 2015 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av Botnahytta

Botnahytta er en tømmerhytte i Samnanger kommune, bygd i samband med jakt og friluftsliv. Under krigen ble hytta brukt som skjulested for motstandsbevegelse. Et kanadisk flymannskap ble gjemt der i 1944. Hytta er derved både en karakteristisk representant for bygg knyttet til jakt og friluftsliv og et viktig krigsminne som har stor symbolverdi i kommunen.

Hytta blir av kommunen og av kultur- og idrettsavdelingen i Hordaland fylkeskommune ansett å ha høy verneverdi. Den er imidlertid i dårlig fysisk forfatning med råteskader i langsidene. Restaureringen vil føre til at hytta igjen blir viktig i jakt- og friluftsammenhenger og et samlingssted for turgåere. En tursti er alt opparbeidet.

Eieren har engasjert Bygningsvernsenteret Voss/Hardanger, som er en avdeling under Vestnorsk kulturakademi. Senteret vil stå for restaureringsarbeidet i pakt med gjeldende regelverk. Det er foretatt en tilstandsbeskrivelse med oppmålinger og det er satt opp en finansieringsplan. En spesiell lafteteknikk er brukt ved bygginga av hytta, noe som er interessant også på det rent faglige plan.

Bygningsvernsenteret vil ut fra dokumentasjon fra eieren stå for regnskap og revisjon. I tillegg vil senteret i tilknytning til restaureringsarbeidet arrangere et kompetansehevende kurs for håndverkere og kulturminneverninteresserte i Samnanger.

Kultursjef i Samnanger kommune uttaler bl.a. i brev av jan. 2015: I 2000 ble det gjort et forsøk på å starte en fredningsprosess av hytta. Botnahytta er av kommunen vurdert til å ha høy verdi og er et symbol på motstandskampen under krigen og et av krigsminnene i Samnanger.

Stedet hvor Botnahytta står, er viktig for verdien, og kommunen mener opplevelsesverdien vil bli redusert om hytta blir flyttet. Plasseringen var en av grunnene til at hytta var et godt egnet skjulested under krigen.

Også spesialrådgiver i seksjon for kulturminnevern og museum tilråder sterkt at Botnahytta blir satt i stand og ikke flyttet fra sin opprinnelig plassering.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss