Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2529 Nasjonalmuseet for kunst - Forsikringsprosjekt

fikk på styremøte 3. juni 2015 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til forskningsprosjektet "Examination and mediation of soft and dripping oil paintings from the 1950-60s"

Examination and mediation of soft and dripping oil paintings from the 1950-60s er et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Henie Onstad kunstsenter, Universitetet i Oslo, JAAP Enterprise og Skolan för Kemivetenskap.

I 2014 ble malerikonserveringsprosjektet godkjent og støttet av forskningsutvalget ved Stiftelsen Nasjonalmuseet for kunst. Prosjektets mål er å finne ut hvorfor noen malingstyper etter andre verdenskrig startet å dryppe flere år etter at de først tørket. Gjennom de planlagte undersøkelsene vil man kartlegge fordelingen av komponenter i malingslag som er myke, for å få mer informasjon om forskjellene mellom solid og myk maling, samt dråpematerialet.

Siden andre verdenskrig har malingsindustrien vært i endring. Nye typer oljer og tilsetninger er utviklet og tatt i bruk, og fremstillingen av pigmenter er for en stor del nå basert på kjemisk fremstilling. Det er bekymringsfullt at så mange malerier fra 1950- og 1960-tallet viser seg å ha enkelte malingstyper som har begynt å dryppe. Dette ble allment kjent gjennom noen få eksempler på 1990-tallet. Først på 2000-tallet er det blitt kjent at dryppende oljemaling ikke er tilfeldige produksjonsfeil, men et større problem som kan knyttes til flere malingsprodusenter og at det fortsatt skjer i dag.

Forskningssamarbeidet er både tverrfaglig, internasjonalt og tverrinstitusjonelt. I 2015 ble det etablert et samarbeid med Henie Onstad kunstsenter (HOK). I tillegg samarbeides det med private aktører.

http://www.nasjonalmuseet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss