Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2424 Løvikremma Kystgard - Brannvarsling

fikk på styremøte 23. april 2015 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til brannvarslingsanlegg på Løvikremma

Kystgarden Løvikremma ble gitt som gave til Romsdalsmuseet i 1987, noen år etter at gardsdrifta var lagt ned. Garden består i dag av våningshus fra 1860-tallet, og stabbur, torvesjå og driftsbygning. Tunet med fire karakteristiske bygninger framstår i dag som et typisk bygningsmiljø på en gard på Romsdalskysten, og er et av de best bevarte i regionen. Alle husene er opprinnelig bygd på garden, er relativt lite endret og har stor grad av autentisitet. Løa er imidlertid noe spesiell innvendig.

Da husene ble rekvirert av tyskerne under siste krig, ble det innredet en forsamlings- og kinosal i det ene høybrøtet. Den står intakt i dag og er et viktig minne om distriktets krigshistorie. Dette huset er riktignok fremdeles i privat eie, men disponeres, brukes og vedlikeholdes av Romsdalsmuseet på lik linje med de øvrige bygningene.

På Løvikremma dokumenteres og formidles de tradisjonelle næringsvegene i ytre Romsdal: jordbruk og fiske. På garden oppbevares både gjenstander som har tilhørt Løvikremma, så vel som innbo og redskap samlet inn fra ulike steder i kommunen – ting som forteller om en livsform fra vår nære fortid som nå i stor grad er endret. Denne historia formidles i sommerhalvåret av privatpersoner fra Gossen som er vertskap og driver sommerkafé. Det er delvis husdyr på garden, det har vært arrangert flere utstillinger med ulike tema, og anlegget benyttes aktivt i skolesammenheng. Hovedhuset kan dessuten leies av private og lag og foreninger. Kombinasjonen med frivillig innsats fra pensjonister og Romsdalsmuseets eget personale har gjort Løvikremma til en viktig møtested og en arena for bevaring og formidling av lokal historie i Aukra kommune.Formålet med det omsøkte tiltaket er å sikre et verdifullt kulturhistorisk anlegg med udiskutabel verneverdi.

http://www.romsdal.museum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss