Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2397 Gunnar Helen Snibsøer - Restaurering av Høgheller stikningsbu/anleggsbrakke

fikk på styremøte 23. april 2015 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til restaurering av Høgheller stikningsbu/anleggsbrakke

Høgheller er en steinbygning like ved Rallarvegen 1160 moh. Den er bygget i 1898 og er et kulturminne fra den perioden da Bergensbanen ble bygget.

Grunnflaten er 66 kvm, murveggene er 1 m tykke, og innvendig er den 37 kvm. Ifølge en gammel tegning var det i anleggsperioden 12 brede køyesenger, et langbord, en komfyr og et lite rom med seng for kokken. I tillegg var der et bislag (bygget i tre) på 15 kvm, som senere er blitt revet.

Bygningen er i dårlig stand med mye råte i originalt treverk, oppsprukne fuger i yttervegger og et 80 kvm skifertak hvor skiferen faller ned. I tillegg lekker det ved gavlveggene og rundt skorsteinen.

Snibsøer kjøpte bygget av NSB i 1995 og har utbedret en del skader, men har etter hvert innsett at den eneste måten å få stoppet forfallet, er å rehabilitere det hele.

Restaureringen vil bli omfattende da skiferen må plukkes ned og sutak og taksperre med råte må skiftes ut. Det skal legges ny papp og nye lekter, og skiferen skal gjenbrukes og suppleres med ny stein. Skorsteinen skal rives og erstattes med ny. Originalt panel i tak og vegger samt golvet skal skiftes ut og erstattes med tilsvarende. Bærende konstruksjoner med råte skiftes ut, og vinduene kopieres og leveres som koblet vindu. Fugene i yttermurene meisles rene og fuges på nytt.

Ifølge «Handlingsplan (strategi) for bruk og drift av Rallarvegen» er det «startet opp et igangsettingsarbeid der vegbanen, murer, hellebruer, grøfter osv. blir satt i stand på en historisk korrekt måte».

Snibsøer ønsker å sette Høgheller i stand etter de samme prinsipper. Bygningen er vakker – bygget i hugget naturstein. Det ville være galt om bygningen, som årlig passeres av 22-25000 syklister, blir stående og forfalle i dette flotte landskapet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss