Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2390 Åsne Sunniva Søreide - Restaurering av stabburet i rekketunet i Færevåg

fikk på styremøte 23. april 2015 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til restaurering av stabbur i rekketunet Færevåg

Rekketunet i Færevåg, slik det står i dag, ble bygget på 1800-tallet, men etter et gammeldags byggemønster. Både formen på stua og tømmeret, og novene med skjulte kinningar i underhogget, tyder på høy alder. I en stokk i stua er det rissa inn 1599. Stabburet står sør for våningshuset og løa. Det har opprinnelig vært rasteheller på begge sider av taket. I dag er vestsida tekt med bølgeeternitt.

Det er lekkasjer flere steder i taket og store heller ligger løse og utgjør en fare for forbipasserende. Dette har ført til råteskader i takkonstruksjon og i gulv både på loft og i første etasje. Kledningen har en del råteskade, men noe kan tas vare på og brukes om igjen. Skifertak og eternittak må demonteres, sperrer og råteskadete takkonstruksjoner må skiftes ut. Kledning må demonteres og råteskadde deler i gulv og bjelkelag må skiftes ut i begge etasjer. Når taket skal på plass igjen ønsker man å tilbakeføre til opprinnelig skifertak slik at vektfordelinga på taket blir gjenopprettet.

Fylkeskonservatoren uttaler bl.a.: Det gamle tunet på Færavåg i Tysnes er mellom de best bevarte rekketuna i Hordaland. I tunet står løe, fjøs og stall bygd sammen med våningshuset, stabbur med loft, vetlestove med eldhus og skykkje, brønnhus, silo og hønsehus. Det er naust på garden. Rekkjetunet er kjent som et av de mest særmerkte kulturmiljøene på Tysnes. Hordaland fylkeskommune var på befaring i februar 2014 for bl.a. å datere husene og det er aktuelt å gjøre en oppfølgende undersøkelse med bruk av dendrokronologi.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss