Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2365 Erling Segelstad - Istandsetting av sel på Segelstadsetra i Fåvang

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 15.000 til istandsetting av sel på Segelstadsetra i Fåvang

Det gamle selet/seterbua tilhørende gården Segelstad nedre i Ringebu kommune er i ferd med å bli restaurert. Bygningen var i aktivt bruk fram til midten av 1980-tallet, men etter det har den stått tom. Dessverre har bygningen gjennom årenes løp blitt noe forfallen, og man ønsker nå å restaurere den.

Bygningen har får lekkasje i taket, slik at nytt tak må legges.

Hovedutfordringen er at grunnen siger.Det betyr at hele bygningen må tas ned, og ny tørrmur av gråstein mures før tømrakassa kan settes opp. Det er lite råte på tømmeret, så det antas at mesteparten kan gjenbrukes.

Slike sel/seterbuer var i sin tid vanlige på alle setrer, men det er ikke mange tilbake som er så gamle, og fremdeles i original stand. Det synes som om de fleste av disse gamle seterbuene som fremdeles står oppreist, stort sett har gjennomgått omfattende ombygginger slik at de kan brukes som hytter/fritidseiendommer. Dette prosjektet betyr restaurering, og ikke ombygging.

Selet er SEFRAK registrert. Alder på låven er ukjent, men ble sist restaurert i 1926.

Man ser for seg at tømmerkassen fraktes til en laftehall med kompetanse på gamle bygninger og restaureres der.

Dagens vinduer ble satt inn på 1960 tallet, men heldigvis er det bevart noen av de gamle vinduene som det nå er ønskelig å restaurere og gjeninnsette.

Det er produksjon av melk på gården, og sommerstid foregår melkinga på setra. Det er ønskelig at budeia på gården kan bo i selet sommerstid.

Slik vil bygningen representere vern av kulturmiljøet, tradisjonell seterdrift, og gammelt bygningshåndverk.

Det er utført en tilstandsrapport av Gudbrandsdalsmusea AS, avd. Bygningsvern.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss