Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2361 Randsfjordmuseene AS - Restaurering av en verneverdig utløe i det fredete Dokkadeltaet i Randsfjorden

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 84.000 til restaurering av en verneverdig utløe i det fredete Dokkadeltaet i Randsfjorden

Randsfjordmuseene er et konsolidert museum bestående av fire museer i Oppland: Hadeland Bergverksmuseum, Hadeland Folkemuseum, Kittilbu Utmarksmuseum og Lands Museum. Selskapet ble stiftet i 2004. Randsfjordmuseene er et regionalt kompetansesenter innen kultur- og naturhistorie, og er en viktig institusjon i regionen som bidrar vesentlig i verdiskaping og kulturtilbudet i kommunene.
Regionen omfatter kommunene Gausdal, Nordre Land, Søndre Land, Gran, Lunner og Jevnaker.

I Dokkadeltaet er det bare tre utløer igjen; to av dem eies av Randsfjordmuseene.

Én av dem, deltaets siste tømrete utløe, ligger langs jernbanelinjen på østsida av deltaet og Lands Museum har siden 2013 arbeidet med å restaurere den.

Den andre, på Pisøya, er kanskje det nest mest synlige og viktige kulturminnet i deltaet etter pålegarden. Betydningen av disse kulturminner er understreket i forvaltningsplanen for deltaet.

Det er nå over 20 år siden Lands Museum overtok og restaurerte utløa på Pisøya, og tilstanden er slik at det må igangsettes omfattende restaurering i 2015 skal bygningen reddes.

Randsfjordmuseene har verken arbeidskapasitet eller økonomiske ressurser til å restaurere begge sine utløer i Dokkadeltaet, og derfor må arbeid med utløa på Pisøya finansieres eksternt.

Uteløa på Pisøya er i reisverk og bygd rundt 1905-1910. Den ble sist brukt midt på 1960-tallet. Tidligere fantes det ca. 30-50 uteløer og låver i Dokkadeltaet, i tilknytning til jordbruk. Uteløa har stor kulturhistorisk verdi da den, som en av de få som er igjen i dag, er med på å illustrere menneskets bruk av landskapet i tidligere tider, og fremstår således som et viktig element i landskapet, sammen med båtnaust og gamle tømmerfløtingsinnretninger.

http://www.randsfjordmuseene.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss