Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2360 Sverre og Cathrine Gulbrandsen-Dahl - Gjennoppreising av Mettestua

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 150.000 øremerket gjenreising av Mettestua

På gården Søndre Disen i Sør-Odal stod det tidligere en loftsbu/kjellerbu, kalt Mettestua. Antagelig fra slutten av 1700-tallet.

Loftsbu med svalgang og kjeller er i dag en sjeldenhet i Sør-Hedmark, hvor bare ett annet eksemplar er kjent, mens det i Nord-Østerdal fortsatt finnes en rekke godt bevarte objekter. Bygningstypen var viktig i tunet og ble ofte kalt "klæsstabbur» Rommet i 2. etg. ble tidvis brukt til overnatting.

I 1947 ble Mettestua solgt til Norsk Folkemuseum hvor den aldri ble satt opp. Gårdens forrige eier, Sigrid og Tor Gulbrandsen-Dahl, arbeidet med å få bygningen tilbake, men p.g. av en meget langvarig prosess (1992-2005) og et forestående generasjonsskifte på gården ble prosjektet stilt i bero.

Nåværende eiere, Cathrine og Sverre Gulbrandsen-Dahl, ønsket å gjenoppta prosjektet med tilbakeføring, og tilbakeføringen er blitt godkjent av styret i Norsk Folkemuseum og Kulturdepartementet, og er nå formelt gjennomført gjennom gavekontrakt av 23. oktober 2014. Bygningen er transportert tilbake til Søndre Disen og lagret der i påvente av gjenoppreisning.

I flg. konservator Terje Planke ved Norsk Folkemuseum er bygningen av høy antikvarisk verdi, og den lange lagringen har gjort den spesielt spennende, da de bevarte bygningsdelene har vært "frosset" i 67 år.

Søndre Disen er en godkjent Inn På Tunet-gård som tilbyr undervisningstjenester til grunnskoleelever, og det arbeides med å utvide tilbudet til dagtilbud for personer med tidlig demens. I den forbindelse er Mettestua tenkt som arena for aktiviteter innen tjenestetilbudet.

Det omsøkte prosjektet er tenkt som fase 2 av det totale tilbakeføringsprosjektet som ble restartet i 2013. Nå som tilbakeføring er avklart og bygget er tilbake til Søndre Disen vil det bli meldt inn byggesøknad til Sør-Odal kommune.

Fase 2 vil bestå av utgraving av tomt og fundamentering, gjenreisning av bygg og rekonstruksjon av kjeller og er forventet å strekke seg over en periode på 2 år.

Det er også ønskelig å få gjennomført datering av bygningstømmeret for bedre dokumentasjon av husets tidlige historikk.

Tilbakeføringen er unik, og det er første gang en bygning blir tilbakeført fra Norsk Folkemuseum til privat eie. Bygningsantikvarisk avdeling ved Norsk Folkemuseum har lagt ned et betydelig arbeid i form av prøvestabling, dokumentasjon og annen bistand for at bygget kunne tilbakeføres.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss