Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2359 Herøy Kirkelige fellesråd - Brannslokkeanlegg i Herøy kirke

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 500.000 øremerket brannslokkeanlegg i Herøy kirke

Herøy Kirke er oppført i 1100 og kirkebygget og omliggende kirkegård er fredet.
Kirken er en steinkirke på øya Sør-Herøy i Nordland fylke på Helgeland og er den største av de såkalte «triangelkirkene» i området med romansk utforming. De andre er Dønnes kirke og Alstahaug kirke. Til forskjell fra disse, har Herøy kirke halvrundt hvelvet tak, og ikke løkkuppel.

Funn fra jernalder antyder at kirkens område har vært tidligere gudehov. En tid var Herøy maktsentrum i Hålogaland og kirken kan da ha vært den viktigste i Nordland.

Et krusifiks fra 1300-tallet er ved Historisk museum i Bergen og den største lyse-kronen ble i 1655 gitt av Margrethe Pedersdatter og Jesper Hansen. Presten Petter Dass var født i kommunen, og virket i Herøy kirke i sine unge år. Han skjenket da endel kirkesølv, alterkalk, disk og brødeske. Altertavlen og prekestol fra 1764 er malt av Gottfried Ezekiel.

Skip, våpenhus og tårn ble endret ved påbygging i 1880. Døpefont i tre tilkom i 1914. En restaurering ble gjennomført i 1960, med nytt orgel bygget av Brødrene Torkilsens Orgelbyggeri. Under restaureringen ble også en større myntbeholding avdekket, fra kong Sverres tid, i tillegg til Maren Falchs grav (mor til Petter Dass). Det nå restaurerte steinalteret med fem innhogde kors var frem til da, dørhelle.

Kirkejubileet i 1999 feiret de tre middelalderkirkene på Helgeland.
I 2012 ble det besluttet å installere overrislingsanlegg/sprinkleranlegg samt å utbedre lysanlegg og lydanlegg i kirken i tillegg til lynvern anlegg.

http://www.heroy-kyrkje.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss