Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2357 A/L Speidernes Hus - Omlegging av tak på Speidernes Hus i Ålesund

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 øremerket omlegging av taket på Speidernes Hus i Ålesund

Speidernes Hus – Kiperviksgata 25 i Ålesund har vært samlingssted for speidere i snart 60 år, og Aalesunds museum betegner huset som en samfunnsinstitusjon. Huset er i jugendstil og underlagt vern. Utvendig er bygningen i dårlig forfatning, og dette prosjektet har som formål å rehabilitere taket og den utvendige fasaden, samtidig som en spesielt ønsker å tilbakeføre detaljer.

I prosjektet er det lagt inn mye egeninnsats, forming av smijern vil bl.a. bli tilpasset for speiderdeltakelse. En utdanningsinstitusjon ønsker også å bruke prosjektet i undervisningssammenheng.

Speidingen har i takt med samfunnsutviklingen endret seg, det å være speider var tidligere å betrakte som en livsstil. I dag blir speiding mer sett på som en aktivitets-arena som konkurrerer på linje med idretten og andre frivillige organisasjoner. Selv mener bevegelsen at de har mer å bidra med, og speiderbevegelsens innflytelse på Ålesundssamfunnet har vært stor.

Rehabiliteringen av Speidernes Hus har som hovedmål å ivareta byggets verdier, men har også et mål om å kunne ivareta den dynamiske aktiviteten som skjer ved bruken av huset hele uke.

Speidernes Hus er en del av gjenreisningsmiljøet etter den store bybrannen i 1904 og ligger i den sentrale vernesonen i Ålesund sentrum. Bygningen er bygget i 1908.

Vernemyndighetene mener det vil være av stor betydning at huset sikres for fremtiden og at det tilbakeføres til sitt originale utseende, bl.a. med takbeslag i sink og at taklukene i støpejern restaureres sammen med at den originale steinen legges tilbake.

For å sikre at alt gjøres historisk korrekt, er det igangsatt et samarbeid med bl.a. Fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal, Ålesund kommune, Stiftelsen Jugendstilsenteret og en rekke håndverkere som er anbefalt av bevaringsmyndig-hetene.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss