Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2345 Norsk Folkemuseum - Utstyr til digitalisering

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til utstyr for digitalisering

Norsk Folkemuseum ble grunnlagt i 1894 og flyttet til Bygdøy i 1898. I 1907 ble Kong Oscar IIs Samlinger verdens første friluftsmuseum innlemmet i museet. Siden har museet samlet gjenstander og bygninger fra hele Norge og har bygninger fra middelalderen og frem til vår tid. I dag har museet en unik samling av fredede og verneverdige bygg.

Norsk Folkemuseum har enorme samlinger av fotografier og arkivalia som har stor kulturhistorisk interesse. Denne samlingen sikres bl.a. ved å digitalisere originalmateriale slik at slitasjen på originalene minimaliseres. Til nå er mye av fotomaterialet og en liten del av arkivmaterialet blitt skannet inn. Da avfotografering viser seg å være kvalitativt bedre og en mer tidseffektiv måte å digitalisere foto og arkivmateriale på, ser man et behov for å få en rasjonell og godt tilrettelagt arbeidsplass for dette. Skannerne er begynt å bli gamle og det er ikke så lenge til det må kjøpes inn nytt utstyr. Ved å ha et funksjonelt bord, stativ og kamera, kan man avfotografere og slik digitalisere alle typer fotomateriale, også negativer. Det gjør det også langt lettere å digitalisere arkivmateriale som tegninger og tekst-dokumenter som er større enn A 4. Det å benytte seg av et kamera som er så godt at jobben ikke må gjøres om igjen om nåen få år er viktig.

Fotosamlingen på Norsk Folkemuseum er anslått til å bestå av omtrent 1,7 millioner fotografier og negativer. Store deler av denne samlingen er ennå ikke digitalisert. Materialet som ble digitalisert på 1990-tallet må også tas på nytt ettersom de gamle filene ikke holder dagens standard.

Norsk Folkemuseum benytter seg av dataprogrammer og systemer som er utbredt nasjonalt, og en positiv effekt av digitaliseringen er at samlingene da kan publiseres på internett via Arkivportalen og Digitalt Museum og slik sett tilgjengelig gjøre dem for et bredt publikum.

http://www.norskfolkemuseum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss