Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2344 Inge Håkonshol, - Restaurering av smia i Håkonsholm

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til restaurering av smia i Håkonsholm

Håkonsholmen som kulturmiljø er med i forslag til regional delplan for kulturminne av regional og nasjonal verdi i Møre og Romsdal, og smia er en del av et større kulturmiljø på Håkonsholmen.

Restaurering av smia har sterk grad av antikvarisk restaurering der bruksverdien blir minimal, mens den "museale" verdien vil bli høy.

Sigvald Håkonsholm hadde gått i smedlære i Ålesund, og var med dette en fagmann i et yrke som på slutten av 1800-tallet var allsidig. I 1885 kjøpte han inn nødvendige smed utstyr. Den første regnskapsboka fra smia eksisterer og viser hvilke verktøy og utstyr som da ble kjøpt inn.

Regnskapsboka viser at fremover mot 1900 ble det laget det meste som folk hadde behov for til gardsarbeid og på båtene. Klargjøring av nybygde fiskebåter ble etter hvert en egen liten industri på Håkonsholmen, og Sigvald fikk agentur på den danske Møllerup motoren. Dette var første fase i motorisering av fiskeflåten.

Opptrekkslipp ble bygget på Håkonsholmen rundt 1905, og dermed kunne Sigvald utføre det meste innen ferdigstilling og reparasjon av båter. At Sigvald satte i sving med smie og båtslipp, vart kimen til den mekaniske industrien i Ulstein.

Smia er bygd i enkel stavverk med for det meste liggende bordkledning og taktro tekket med tjærepapp. Siden det ikke ble lagt inn elektrisk strøm i smia, er det ingen moderne hjelpemidler, og smia står nå, i grove trekk, som i tiden den var i bruk. Smia ble brukt aktivt fram mot 1950.

Målsettingen er at smia skal fremstå slik den var da den var i drift, og avlen, belgen, metallhette over avlen og skorstein skal restaurerast slik det var dersom prosjektet får økonomisk stønad.

Taket har hatt lekkasje over tid slik at det meste av sperrene må skiftes sammen med tro og taktekking. En del bordkledning er også klar for utskifting og vinduer må restaureres. Arbeidsbenk med skrustikker og hyller for oppbevaring av verktøy m m. er intakte, også ambolt og en del smie verktøy.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss