Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2340 Jan Storberget - Restaurering av låve på gården Hytjanstorpet

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til restaurering av låve på den skogfinske gården Hytjanstorpet

Gården Hytjanstorpet ligger 1 mil nord for Svullrya i Grue kommune, høyt beliggende med utstrakt utsikt mot øst og sør, i en åpning i den veldige granskogen på Finnskogen.

Gården har mange typiske trekk for den skogfinske byggeskikken med bygningene «slengt ut» over tunet uten noen synlig struktur over bygningenes beliggenhet. På gården finnes våningshus, badstue av nyer dato, fjøs, stabbur, sommerfjøs, melkebu, kjellerbu, høyløe og en garasje. Kulturlandskapet holdes i hevd av kuer som finnes på garden.

Gården er av Hedmark fylkeskommune registrert og i 2010 ble også hagen registrert.

Navnet Hytjanstorpet kommer trolig av den skogfinske slektsnavnet Hyytiäinen. Gården var tidligere sæter til gården Grøset ned i Glomdalen og staten kjøpte denne gården på 1960 hvor Hytjanstorpet fulgte med i overdragelsen. Først i 1982 ble Hytjanstorpet skilt ut og samme år fikk Ågot og Mentz Storberget skjøtet. De overdrog eiendommen samme år til eldste sønnen Jan som eier gården i dag. Eier har restaurert en betydelig del av bygningsmassen på gården og interessen for å ta vare på garden og bevare den slik den en gang var er et av hovedmålene.

Låven som det søkes midler til, er en treskelåve og stallåve, oppført i tømmer i en og en halv etasje, med to låvebruer.

Låven har fått for høyt terrengnivå med skader på tømmerkonstruksjonen som en konsekvens av dette. I tillegg er det behov for oppjekking av låvebruene og gulv må restaureres. Vindskiene er i dårlig stand med behov for utskifting.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss