Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2268 Tresfjord Museum - Flytting av gammelt naust for oppbevaring av en åttringsmodell

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 75.000 til flytting av gammelt naust til tresfjord Bygdemuseum

Tresfjord Museum er et mindre lokalt bygdemuseum som har fått overta et naust mot opprydding på tomta i etterkant. Naustet fra før 1800-tallet ble flyttet til et gardstun, og er bygd etter en gammel metode som kalles grindverk, og som i flg. Romsdalsmuseet, har det vært gjenbrukt flere ganger. Planene er å avstive hele grindverket og flytte naustet på rot vel 2 km til museumstomten som da skal være utgravd og singla opp, og steiner satt opp for å plassere naustet på. En gangvei skal deretter lages fra hovedveien og fram til naustet. Yttervegger og tak skal skiftes ut for å få naustet tilbake til opprinnelig utseende. Det blir et torvtak og ytterpanel av uhøvla tomsbord fra lokalt sagbruk. Inne i naustet skal det settes inn en komplett åttringsmodell fra 1945, som er laget lokalt og viser denne båttypen i 1/3 størrelse. Alt som kan, vil bli utført på dugnad.

Romsdalsmuseet som var på befaring i august 2014, uttaler bl.a. at det er viktig å ta vare på dette bygget som har så mye gjenbrukshistorie i seg. Og størrelsen og byggeteknikken på huset egner seg godt for å presentere åttringsmodellen fra 1945. Åttringen var den havgående fiskebåten til romsdalingene og i Romsdal er ingen åttring bevart.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss