Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2255 Vigeland-museet, Kulturetaten, Oslo kommune - Utstyr for digitalisering av Gustav Vigelands tegninger

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 221.890 øremerket utstyr for digitalisering av Gustav Vigelands tegning

Vigeland-museet ble bygget av Oslo kommune i 1920-årene som atelier, bolig og fremtidig museum for Gustav Vigelands kunst. Museet åpnet i 1947, og er i dag en del av Kulturetaten i Oslo kommune. Museets kjerneoppgave er bevaring, konservering, forskning og formidling av Gustav Vigelands kunst, med også ansvaret for skulpturene i Vigelandsparken. Samlingene omfatter store deler av Gustav Vigelands produksjon: ca. 1 700 katalognumre skulpturer i tillegg til ca. 1 300 gipsavstøpninger/ replikker, ca. 12 000 tegninger, 459 tresnitt med tilhørende treplater og replikker, 172 treskjærerarbeid, samt pasteller, litografier, smijerns arbeider og tekstiler. I tillegg er Gustav Vigelands eget bibliotek med ca. 5 000 bind og Vigelands fotosamling bestående av ca. 5 000 glassplater en del av museets samling.

Vigeland-museet har i alt ca. 12 000 tegninger av Gustav Vigeland som han produserte gjennom hele sitt kunstneriske virke. De var ment til eget bruk og skulle ikke stilles ut. Samlingen består blant annet av Vigelands tidligste tegninger i nyklassisistisk stil, skisser til kjente skulpturer, portretter og monumenter, samt en rekke mann/kvinne motiver. I tegningene lot Vigeland fantasien slippe løs, og han lot tanker og følelser få utløp gjennom streken. Samlingen med tegninger utgjør derfor ikke bare en serie motiver, de er også et personlig og temperamentsfullt vitnesbyrd over de stemninger som preget Vigeland.

Høsten 2008 fikk Vigeland-museet støtte fra Stiftelsen UNI til å omemballere tegning samlingen. Hver enkelt tegning har blitt løsnet fra passepartouten, rester av lim og tape har blitt fjernet, før tegningene er blitt lagt i syrefrie legg og omslag i syrefrie esker. Underveis er tegningenes tilstand blitt registrert i en database. Dette arbeidet har vært svært viktig for å hindre nedbryting av materialet.

Det er nå et ønske å videreføre dette arbeidet. Tegningene tar skade av å bli eksponert for lys og klimatiske endringer, noe som skjer de gangene de blir stilt ut for publikum, og de kan også bli påført mekanisk skade når de i ulike sammenhenger blir tatt ut av omslagene i forbindelse med forskning, utstilling, avfotografering, etc. De 12.000 tegningene ønskes derfor nå digitalisert. Tegningene vil bli tilgjengelige på eMuseum, museets web-baserte kunstverkdatabase, på nettutstillinger, via sosiale medier som Facebook og Instagram, og ulike presentasjoner vil bli laget for å vise både faste og skiftende utstillinger.

http://www.vigeland.museum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss