Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2248 Eva og Søren Nordbye - Istandsetting av to husmannsstuer fra 1800-tallet

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 75.000 til restaurering av Vesthaugen og Skomakerstua på Veset

Garden Veset i Nes har to gamle husmannsstuer fra 1800-tallet som ligger på sine opprinnelige plasser i skogen, tett ved hverandre og i kort avstand fra garden og riksveg 177. De to stuene står fortsatt i sin opprinnelige form, og er typiske representanter for den gamle byggeskikken, den ene er ettromsstue (Vesethaugen) og den andre er en toromsstue (Skomakerstua).

Stuene er sterkt anbefalt å bli ivaretatt på stedet og istandsatt i sin opprinnelige form. Eierne har derfor bestemt seg for å følge rådet selv om istandsettingen blir et økonomisk løft. Gården har en stor og krevende bygningsmasse, og det er vanskelig å forsvare den økonomiske investeringen som må til for å istandsette to små unyttige hus i skogen, utenfor gardstunet.
Gevinsten ved prosjektet vil være mest den samfunnsmessige. Når stuene blir bevart, vil det være et bidrag til å formidle gammel byggeskikk og tidligere tiders levesett. Å bevare typiske representanter fra en sterkt truet bygningsarv vil derfor ha allmennyttig interesse.

På Vesethaugen vil istandsettingen bestå av å utbedre fundament, gulv og tak, reparere skadde bærebjelker, legge nytt gulv, reparere dører og vinduer, bruke eksisterende takkonstruksjon, sette midlertidig bølgeblikk tilbake til tegltak, isolere loft, reparere pipe. På Skomakerstua vil arbeidet bestå i å kontrollere fundament, skifte nødvendige bærebjelker, bunnstokker og tømmerstokker som er råtne, legge nytt bjelkelag, legge gulv og loft, reparere tak.

For å bevisstgjøre verdien av bygnings- og kulturarv, samarbeides det med en nabogard, under betegnelsen "Kulturminnebøndene i Fenstad". Kulturminnebøndene, i samarbeid med Raumnes historielag og Ressurssenteret for eldre landbruksbygninger, arrangerte i april 2014 et stort seminar hvor det sto sentrale fagfolk innen norsk kulturminnevern på både foredragslista og deltakerlista. Det ble pekt på et sterkt behov for å redde denne delen av kulturarven. Gjennom sommeren 2014 har Kultur-minnebøndene også arrangert en lokal kultursarvsdugnad om husmannsstuer.

Eierne på Veset vil arbeide med å dokumentere og formidle husmannsvesenet på 1800-tallet, noe som også neste generasjon har vilje og kompetanse til å videreføre alt arbeidet etter antikvariske prinsipper, og med materialer i henhold til tradisjonen.

Det er gitt tilsagn om støtte fra Norsk Kulturminnefond.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss