Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2231 Vestre Toten kommune - Fase 2 i rehabilitering av de fredete kirkestallene ved Ås kirke

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til fase 2 i rehabilitering av de fredete kirkestallene ved Ås kirke

Ås kirke er en korskirke i stein bygget i 1921 som erstatning for en korskirke i tømmer fra 1789 som brant i 1915.

Kirkestallene ble bygget i 1858 til den gamle tømmerkirken og ble brukt når folk var til messe i kirken. De ble oppdelt i spiltau til de som ville ha plass og betale for utgiftene. Stallplassene var privat eie og var også gjenstand for kjøp og salg i bygda. Spiltau og krybber og navneskilt som viser hvem som eide stallplassen er bevart i noen av rommene. Opprinnelig var det tre kirkestaller, en bygd i vinkel mot nord, en sør for vinkelbygget og en stall på østsiden av veien. Den østre stallen ble revet ca. 1910, mens den søndre ble revet ca. 1960. Bare den nordvestre stallen står igjen.

De kulturhistoriske verdiene ved bygningen er særlig knyttet til den historiske funksjonen bygningen har hatt som kirkestall, og til at det bare skal finnes to slike stallanlegg igjen her i landet. Foruten verdien stallene har i seg selv, danner de et rikt og særpreget miljø i tilslutning til kirken.

Kirkestallene ved Ås kirke er fredet to ganger, både ved enkeltvedtak i 1939 og ved oppføring på fredningslisten i 1941.

Kirkestallene på Ås har i noen grad hatt en tilpasset bruk også i nyere tid. Det østre rommet har vært i bruk til utstillingsformål, med en permanent utstilling om Ås kirke og kirketradisjoner. Det vil være et betydelig potensial for faste og temporære utstillinger også i de andre rommene når de blir satt i stand.

Stiftelsen UNI har tidligere gitt støtte til fase 1, og undersøkelser i denne fasen avslørte alvorlig skade fra soppangrep. Fase 2 er derfor utvidet og helt nødvendig for å redde bygningene.

http://www.vestre-toten.kommune.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss