Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2230 Husmannsplassen Kjelvik - Restaurering av takene på div. uthus

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av takene på Driftsbygningen, Fraukjelleren og Utedoen ved husmannsplassen Kjelvik

På Husmannsplassen Kjelvik vet vi at det har vært bosetting her helt fra 1747. Fra gammelt av ble området her brukt som reinbeiteområde for reindriftssamene som vandret frem og tilbake mellom Sverige og Norge. Etter hvert bestemte mange av disse samene seg for å slå seg ned som husmenn i Norge. Beboerne her var etterkommere av disse reindriftssamene. De siste som bodde i Kjelvika var fire ugifte søsken, Edvard, Karen, Hans og Anna, som bodde her og drev gården sammen. De drev gården med fire kuer, noen sauer, et par geiter og en hest. De var alle dyktige håndverkere, og inne i husene kan du se redskaper, klær, møbler, kunstferdige billedrammer og annet inventar som folkene her har lagd. Den gamle smia, symaskiner, vever, verktøy, landbruks- og fiskeredskaper er minnesmerker over alt det arbeidet som ble gjort på plassen. Hver gjenstand har sin egen historie.

Husmannsplassen Kjelvik er i dag eid av Sørfold Lokalhistorielag, og er et fredet samisk kulturminne. Området har også fått statusen Utvalgt Kulturlandskap som en representant for kulturlandskap i jordbruket med svært store både biologiske og kulturhistoriske verdier.

På Kjelvik er det syv bygninger, og det søkes her om restaurering av takene på Driftsbygningen, Fraukjelleren og Utedoen som har setningsskader i bærende konstruksjoner i tillegg til råte og skadet taktekking.

Stift. Nordlandsmuseet ønsker å ta i bruk Driftsbygningen i formidlingsøyemed, og Fraukjelleren og Utedoen kan bli et flott kursopplegg i forbindelse med formidling av eldre byggeskikk.

http://www.nordlandsmuseet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss