Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2224 Skjervøy kommune - Brannsikring i forbindelse med restaurering

fikk på styremøte 21. august 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 øremerket brannsikring i forbindelse med restaurering av Kiilgården.

Kiilgården ligger på tettstedet Skjervøy og eies av kommunen. Den ligger i et område som ble utsatt for omfattende brenning under 2. verdenskrig. I etterkant av krigen var ikke interessen for å bevare det gamle sentrum av Skjervøy særlig utbredt. Derfor ble mye av den gamle bebyggelsen i ”Værret” revet, og erstattet med mer moderne bygg fra 1970-tallet.

I dag er interessen for bevaring av gamle gårder betraktelig større blant lokalbefolk-ningen. Bl.a. ble det nye kulturhuset på Skjervøy i 1990 tilpasset Kiilgårdens arkitek-toniske uttrykk. Nord-Troms Museum er opptatt av å fremheve den kulturhistoriske verdien som bygget representerer og vil bidra med sin kompetanse og kunnskap i forbindelse med restaureringen av Kiilgården som i dag er et av de eldste hus i regionen. Bygget er regulert til bevaring, og det anbefales derfor en omfattende restaurering for å bevare bygget i fremtiden.

Eldre branntakster forteller at våningshuset ble bygget engang i perioden 1804 – 1806. Historien startet på Kiilgårdens tomt allerede 4.mai 1799. Da Henrich Klæboe Rasch fikk kontrakt for å sette opp et våningshus på stedet. Dette var begynnelsen på en 200 år gammel handelshistorie i Kiilgården, som igjen har vært med på å skape Skjervøy slik det fremstår i dag.

Bygningen ble stengt i 2010 etter branntilsyn, men kommunen ønsker å få åpnet gården igjen, og søker derfor ulike finansieringskilder til dette.
Prosjektet har 2 deler med oppstart i 2014:

Del 1 (2014/15): Utvendig renovering og brannprosjektering, med et kostnadsoverslag på kr 1,1 mill.
Kommunen har bevilget kr 300.000 og Kulturminnefondet har bevilget kr 275.000.
Del 2 (2015/16): Innvendig renovering med brannsikringstiltak med et kostnadsoverslag på kr 1,6 mill.

Bygget skal kunne brukes av lag/foreninger, skoleelever, besøkende og turister; - galleri, kammerkonserter, husflidsmesser, grupperom kulturhus/bibliotek/hotell (som ligger vegg i vegg), turistinformasjon.

I 2.etg skal det være utleie bl.a. til kontorformål. Utleieinntektene skal finansiere driften.

http://www.skjervoy.kommune.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss