Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2220 Varanger museum IKS - Avd. Vadsø - Reparasjon av taket på Esbensgården

fikk på styremøte 21. august 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til reparasjon av taket på Esbensengården i Vadsø

Varanger museum IKS er en konsolidert museumsenhet som består av avdelingene; Vardø museum, Sør-Varanger museum og Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Museet har vært konsolidert siden 2006 og det er et interkommunalt selskap som eies av de tre kommunene Vardø, Vadsø og Sør-Varanger. Museet har 20 fast ansatte i tillegg til prosjektarbeidere.

Sammenslåing er en del av museumsreformen, som ble satt i gang i 2000 for å gjøre museene faglig sterkere og mer handlekraftige. Men den enkelte enhet skal fortsatt ha nær kontakt med sitt lokalsamfunn, og det er viktig å bevare det lokale engasjement.

Vadsø Museum-Ruija kvenmuseum er en av disse 3 avdelinger og er et lokalmuseum for Vadsø med et nasjonal særskilt ansvar for kvensk historie.

Museet består av 4 anlegg; Tuomainengården og Esbensengården på Sletten i ytrebyen, Bietilæanlegget i Indrebyen og Kjeldsenbruket på Ekkerøy 15 km øst for Vadsø.

Esbensengården som forvaltes av Varanger museum IKS, avd. Vadsø, eies av Vadsø kommune og er en handelsgård i empirestil fra 1850 årene.

Gården ble pusset opp og tilbakeført med midler fra Riksantikvaren og omgjort til museum i 1980. I 1990 ble den fredet og har stor verdi som eneste i sitt slag i Finnmark. Områdene i Ytre og Indre kvenby ble ikke systematisk brent under krigen og her er derfor flere gamle hus, de fleste modernisert.

I dag er det vanninntrenging i kilrenner på flere punkt, nød reparasjoner er foretatt de siste årene som har avdekket stor slitasje på pappen.

http://www.varangermuseum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss