Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2216 Stiftelsen Vorterøy kai - Renovering av taket på fiskebruket, posten og butikken

fikk på styremøte 21. august 2014 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til renovering av tak på eksisterende bygninger (fiskebruk, post og butikk) på Vorterøy kai.

Vorterøy kai eies av Skjervøy kommune og drives av den ideelle Stiftelsen Vorterøy kai. Stiftelsens formål er drift og vedlikehold av kai og bygninger. Kai anlegget som tidligere var eid av Nord-Troms Museum, er i forbindelse med etableringen av stiftelsen i sin helhet overdratt til Skjervøy kommune. Stiftelsen Vorterøy kai ble etablert med deltakere fra Nord-Troms Museum, Vorterøy Bygdelag og Lerøy Aurora.

Vorterøy kai ble bygget av Isak Salamonsen på slutten av 1940 årene, brukt til redskapslager og not hjell. Tyskerbrakka hentet han i Breivik i 1957. Til kai påler brukte han bjørkestokker hentet på Spåkenes og slept ut til Vorterøya. Landhandel og fiskemottak startet han i brakka sammen med kona i 1957.

I dag har Lerøy Aurora lakseoppdrett base på Vorterøya. I lokalene til den for lengst nedlagte landhandelen har bygdelaget de senere årene drevet sommerbutikk på dugnad. Et populært tiltak, ikke minst som sosialt møtested for folk.

Videre har bygdelaget planer om å utvikle området med å gjenskape fiskemottaket slik det var på 50-tallet.

I Nord-Norge har trekaier vært vanlig inntil man for noen tiår tilbake begynte å bygge kaier i betong. Trekaiene har forsvunnet mer og mer, og kaia på Vorterøya er en av de få gjenværende, og er derfor ekstra viktig å ta vare på. Kaia og fiskebruket er viktig for øyas identitet og er et viktig kulturminne fra etterkrigstida.

Prosjektet er delt inn i 4 prosjekter hvor Prosjekt 1 var total renovering av «ekspedisjonskaia» i 2011 med Skjervøy kommune som byggherre. Prosjekt 2 var renovering av karfundamentet under eksisterende bygninger (fiskebruk, post og butikk). Kai delene under bygningene ble renovert sommeren 2011 og resten ble utført 2013 med bl.a. støtte fra Stiftelsen UNI.

Prosjekt 3 er renovering av tak på eksisterende bygninger (fiskebruk, post og butikk). De gamle bølgeblikk platene er rustet i stykker og taker lekker derfor flere steder. Planen er derfor å starte renovering avtaket i løpet av 2015 avhengig av finansiering.

Siste Prosjekt 4) gjelder renovering av fasaden og foreløpig er det ingen tidsplan på dette arbeidet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss