Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2211 Tana Museum - Restaurering av fredet stabbur

fikk på styremøte 21. august 2014 i Stiftelsen UNI kr. 189.000 til restaurering av fredet stabbur ved Tana Museum.

Deanu musea/Tana museum (DEM) er en del av stiftelsen Deanu ja Várjjat Museasiida /Tana og Varanger Museumssiida (DVM).

Tana Museum søker om midler til restaurering av stabbur ved Tana Museum. Denne bygningen er automatisk fredet etter kulturminneloven. Stabburet hørte til Polmak gjestestue som antagelig er fra 1790. Stabburet er sannsynligvis bygget senere.

“Polmak var relativt isolert inntil 1956, da det ble bygget vei på begge sider av elva. Veiene var et stort gode, og inntil 1956 var det mange som levde på eksistens-minimum.

Elva var veien den gangen. Om vinteren med kjørevei på isen,om sommaren med båt eller flåter. Til gjestgiveriet gikk eller kjørte en opp fra elva.

De som benyttet gjestgivariet på 1800-tallet må m.a ha vært fløtere , omreisende embetsmenn og turister (engelske sportsfiskarar). Samene benyttet neppe gjstgiveriet da de nok heller tok inn privat. For kjøpmennene var handelen kan hende viktigere enn for gjestgiveriet”. (Samtale med Olaf Kollstrøm, 20.08.1977).

Gjestgiveriet har tidligere vært en fjellstue, og også fungert skole og lennsmanns-kontor etter krigen. Polmak gjestgiveri er en del av bebyggelsen i Tana kommune som ikke ble brent av tyskerne høsten 1944. Tunet med gjestgiveriet, stabbur, stall og vaskehus formidler sentral historie i Tanadalen om den norske tilstedeværelsen i området og det er viktig å få dokumentert dette under restaureringsarbeidet.

Stabburet er fredet etter kulturminneloven av 1978 §4-j om samiske kulturminner.

Hovedmålet til dette prosjektet er å forvalte, dokumentere, forske på og formidle samisk bygningshistorie i Polmak og Tana.

Tana Museum har et ansvar for å forvalte dette fredete stabburet for Tana kommune ved årlig vedlikehold og gjennom å sørge for å søke penger til restaurering når det er nødvendig. Når stabburet restaureres skal det samtidig skje et dokumentasjonsarbeid av bygningen utført av håndverker og museumsansatte. Det ligger mye bygnings-historie i selve det byggetekniske som man oppdager underveis i arbeidet.

Prosjektet ønsker sikre bygningens samiske historie. Stabburet har blitt i såpass dårlig stand på grunn av taklekkasje siden 2012, og det bør gjøres utbedringer av taket spesielt. For å kunne bevare noe av det originale materialet i taket er det nødvendig å skifte tak så snart som mulig. Veggtømmer bør også skiftes for at ikke resten skal ytterligere forringes.
Tana Museum må søke ekstern ekspertise for å få utført restaureringsarbeidet av stabburet etter Sametingets standard og etter bygningsvernprinsipper. Tana museum vil bidra med bygningshistorie og lage et opplegg på formidling av restaureringen når den pågår.

http://www.tana.kommune.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss