Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2199 Museumslaget Staværingen - Restaurering av "Nelly" - barnas båt

fikk på styremøte 21. august 2014 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til restaurering av «Nelly» barnas båt

Fiskeskøyta M/S Nelly er 100 år i år og dette skal feires ved å restaurere henne ferdig.

Fiskeskøyta er kravellbygd fra 1914, bygget i Nord-Trøndelag og var 1 av 3 båter som ble levert fra båtbyggeriet på Kolvereid.

Museumslaget Staværingen fikk skøyta i gave for noen år siden, og diskusjonen har lenge vært hvorvidt den skulle brukes på sjøen eller være utstilt på land, men laget har nå bestemt at båten vil ha størst verdi som bruksbåt på sjøen, og man har først og fremst barnehager og yngre skoleklasser i tankene. Det har lenge vært et savn å kunne ta med barn og unge på sjøen for å fiske, og for å oppleve å være på sjøen. Robåter og åpne seilbåter egner seg lite til hele grupper av barn på tur.

Museumslaget arbeider tett med bl.a. Museet Kystens Arv, som også vil stå for driften når skøyta er ferdig restaurert.

Fiskeskøytas historie er godt dokumentert av Audhild Brødreskift i 1999 og det er også bygget en modellbåt på 150 cm som viser i detalj hvordan M/S Nelly var opprinnelig, med bl.a. lugarløsninger. Denne dokumentasjonen er også sendt til Riksantikvaren som har gitt positiv tilbakemelding på denne. At Museumslaget tidligere ikke har fått tilskudd fra Riksantikvaren skyldes at RS har måtte prioritere å ferdigstille flere til dels store restaureringsprosjekter.

Museumslaget har nå søkt Riksantikvaren om å få M/S Nelly godkjent som verneverdig båt.

Det er gjort avtale med Båtskott Trebåtbyggeri om å restaurere fiskeskøyta etter antikvariske prinsipper i løpet av 2014 dersom finansieringen går i orden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss