Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2193 Guro og Stein Ivar Øvergaard - Restaurering av låve

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til førsta delprosjekt med restaurering av låven på Øvergaard

Guro og Stein Ivar Øvergaard søker om støtte til restaurering av gammel tømmerlåve. Restaureringen vil være et ledd i en helhetlig restaureringsplan for hus og innmark. På sikt er det også ønskelig å restaurere resten av de gamle bygningene på gården.

Låven er i forholdsvis dårlig forfatning men det er ønskelig å ta vare på den slik at tunets opprinnelige miljø består. Det er allerede gjennomført en stor restaurering av våningshuset fra 2002 og fram til i dag og i tillegg er det mottatt SMIL-midler til 3 prosjekter for å få tilbakeført kulturlandskapet.

Håvard Aabol ved Valdres folkemuseum har utarbeidet en rapport som bl.a. uttaler: Eierne er svært opptatte av å bevare bygninger etter antikvariske prinsipper og har allerede restaurert våningshuset på gården fra 1850-tallet i empirisk/senempirisk stil. I tillegg til våningshuset og fjøset, står det ett bygg til på tunet. Dette ser ut som om det er satt opp på begynnelsen av 1900-tallet som stabbur/vognsjul, men bak kledningen finner man en kledning som en kaller for «mini Hafton» (satt opp av far til byggmesteren av Haftonbygningen ved Valdresmusea).

Låven er blitt flyttet fra det tidligere gårdstunet som lå ovenfor dagens tun. En kan se at det har vært kjørebro på baksida av bygget, som ikke passer med dagens terreng. Dagens plassering har bygget hatt siden ca. 1912 med en også eldre fjøsdel. Begge bygningene fikk ny takkonstruksjon da bygget ble satt opp igjen. Opprinnelig alder er vanskelig å si, men muligens kan låven være fra samme tid som «Mini-Hafton» ble satt opp, først på 1700-tallet, mens fjøset sannsynligvis er noe nyere.

Det er et stort prosjekt å restaurere bygningene på Øvregaard og det foreslås at bare låven blir restaurert i denne omgang.

Planen er å benytte låven i næringssammenheng som fôrlager og husly for en besetning med gammelnorsk spælsau som kan pleie kulturlandskapet. Øvergaard har søkt og fått tilsagn fra Norsk kulturminnefond og SMIL-ordningen i Sør-Aurdal kommune til dette.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss