Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2152 Stiftinga Kraft- og skredsenter i Tafjord - Brannalarmanlegg

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 177.000 øremerket brannalarmanlegg til 82.000 kr. og 95.000 kr til nødlysanlegg i forbindelse med det nye Kraft- og skredsenteret i Tafjord.

Kraft- skredsenteret er en stiftelse etablert av Norddal kommune og Tafjord Kraftproduksjon. Økonomiske bidrag er i tillegg mottatt fra Møre og Romsdal fylke, Indre Sunnmøre Gjensidige og Tafjordfondet.

Kraft- og skredsenteret er under oppbygging med planlagt åpning i juni 2014. En eldre kraftstasjon ved kraftmuseet til Tafjord Kraftselskap blir oppdatert og utvida med interaktive utstillinger om energi. I tillegg vil senteret ha dokumentasjon om Tafjordulykken, andre historiske skred, interaktive ”eksperiment” og om dagens pionerprosjekt på Åkerneset, Heggura og Mannen. Det vil bli vist fjellskredovervåking, beredskap og sprekkutvidingen vil kunne følges online. Databasen Skrednett blir presentert, også NGUs database for framtidige fjellskred i Norge.

Knapt noe sted har man slik realistisk bakgrunn til å formidle kunnskap og naturprosesser om energi/geologi/skred/tsunami som i Tafjord.

For å skape trygghet, også for tilreisende, er det viktig med informasjon til enhver tid om situasjonen. Det blir påpekt i doktoravhandling i 2013, at adekvat bekymring for rasfare synes å være betinget av saklig informasjon som gir tillit til ekspertene. Dette er avgjørende for at folk skal følge evakueringsprosedyrene, og ellers føle seg trygge. Det er behov for en interaktiv prosess med utveksling av informasjon som også legger vekt på dialogen med innbyggerne.

Åknes-Tafjord Beredskap IKS vil være samarbeidspartnere. I tillegg vil det blir et nært samarbeid med det planlagte Mobilt vitensenteret i Møre og Romsdal.

Aktivitetene blir rettet mot publikum/turister generelt – men folk i Nordvestregionen vil få særlig nytte av senteret. En rad elementer er egnet for elver og ungdom med lærere, og blir utvikla i samarbeid med Mobilt vitensenter.

Med fokus på energi og skred vil senteret skape økt oppmerksomhet om den trusselen naturen utgjør, og skape forståelse for de omfattende tiltakene som må til, ikke bare ved måling av fjellsprekker, men også blant anna med beredskap, arealplanlegging og faresonekart.

Bygget som huser Kraft- og skredsenteret er Tafjord Kraftproduksjon sin første kraftstasjon i Tafjord, bygd i 1923, som også var den første kraftstasjonen i Møre og Romsdal. Bygget er nå under renovering for å gi plass til nye utstillinger både knyttet til kraftproduksjon og til skred. Bygget må gjennom omfattende renovering for å kunne tilfredsstille dagens behov til sikkerhet.

Hele senteret er kostnadsført til mer enn kr. 12 mill.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss